2024. május 16. - Mózes, Botond

Bevezették a rendkívüli állapotot

Rendkívüli állapotot vezetett be a baloldali bolíviai kormány az ország északi részén fekvő Pando tartományban, ahol az elmúlt napokban halálos áldozatokat is követeltek a kormánypártiak és ellenzékiek közötti zavargások.
2008. szeptember 13. szombat 09:01 - Hírextra
Az intézkedéssel a kabinet indoklása szerint a lakosságot szeretnék megóvni a további erőszaktól.

A rendkívüli állapot átmenetileg korlátozza az állampolgári jogok gyakorlását a tartományban, tilos például gyűléseket tartani, háromfősnél nagyobb csoport egy időben nem mutatkozhat a köztereken. A rendfenntartók őrizetbe veszik azokat, akiknél fegyvert találnak.

Kormányforrások közölték azt is, hogy időközben újabb holttesteket találtak az Evo Morales baloldali államfő hívei és a jobboldali ellenzéki tüntetők között kirobbant zavargások sújtotta térségben, így a halálos áldozatok száma a korábban ismertté vált nyolcról tízre emelkedett. Az összecsapásokban ezenkívül több tucatnyian megsebesültek.

A rendkívüli állapotot azt követően jelentették be, hogy Morales a feszültség csillapítása érdekében találkozott egyik fő politikai ellenlábasával, Mario Cossióval, a földgázban gazdag Tarija régió kormányzójával, aki három másik "lázadó" jobboldali tartományi kormányzót is képviselt a megbeszélésen. Az említett tartományi vezetők ellenzik az államfő szocialista reformjait, s nagyobb önállóságot szeretnének kicsikarni régiójuknak. A felek a találkozó előtt ugyan készségüket fejezték ki a párbeszédre, de Morales megjegyezte, hogy vélhetően nehezen jutnak majd közös nevezőre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását