2024. május 3. - Tímea, Irma

Rekordárú váza

Több mint hárommillió font (902 millió forint) bevételt várnak egy nagyjából 1000 éves, díszes hegyikristály vázától, amelyet októberben bocsát árverésre a Christie's aukciósház egy iszlám műtárgyakat felvonultató aukción.
2008. szeptember 12. péntek 17:02 - Hírextra
Az aukciósház elmondása szerint a váza a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes részei felett uralkodó Fátimida-dinasztia számára készült valamikor a 10. század vége és a 11. század eleje között.
A vékony nyakú, egyetlen darab hegyikristályból kifaragott, gepárdvésetekkel díszített váza ez év januárjában egyszer már kalapács alá került. Akkor a Lawrences aukciósház 100 és 200 font (30-60 ezer forint) közötti összegért kínálta megvásárlásra a szakértők által tévesen 19. századi boroskancsóként beazonosított műremeket.

A jelenlévő műgyűjtők felfigyeltek a dísztárgyra, amely végül kikiáltási ára több mint ezerszereséért, 220 000 fontért (66 millió forint) kelt el.

Azóta kiderült, hogy a rendkívül ritka váza az iszlám művészet egyik legrégebbi és legnemesebb alkotása, amely egy megkérdezett szakértő véleménye szerint "felbecsülhetetlen értékű".
A Christie's közleménye szerint a januári adásvételt az akkori vásárló és a nevük elhallgatását kérő eredeti tulajdonosok "közös megegyezéssel" semmisnek nyilvánították.

Az aukciósház szerint a 10-12. századig uralmon lévő dinasztia a 11. század közepe táján vészesen elszegényedett, ezért kénytelen volt megválni kincstára több értékétől, így a vázától is.
A műtárgy értékét növeli, hogy a szóbanforgó korszakból rajta kívül összesen hat hasonló kristályváza léte ismeretes, melyek mindegyikét neves múzeumokban, többek között a párizsi Louvre-ban és a londoni Viktória és Albert Múzeumban őrzik. Volt egy további hasonló váza is, amely darabokra tört, miután egy firenzei múzeum dolgozója leejtette 1998-ban.

A Christie's több mint 11 millió fontos (3,3 milliárd forintos) bevételt vár iszlám és indiai műtárgyakat eladásra kínáló október 7-i aukciójától.

A Sotheby's aukciósház áprilisban kikiáltási ára 18-szorosáért, 9,2 millió fontért (2,7 milliárd forint), adott el egy, a mekkai Kába szentélyhez tartozó, 12. századi, 37 centiméteres vaskulcsot, felállítva ezzel az iszlám műtárgyeladás legfrissebb rekordját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását