2024. április 23. - Béla

Nemzetbiztonsági Kabinet erősítést akar

Nemzetbiztonsági Kabinet pénteki ülésén úgy döntött: meg kell erősíteni a fontos intézmények és létesítmények informatikai biztonsági védelmét és fel kell gyorsítani az informatikai biztonságot fokozó törvényelőkészítést - közölte a testület ülése után Sz
2008. szeptember 12. péntek 12:07 - Hírextra
A kabinet a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter kezdeményezésére, egy folyamatban lévő büntetőügy kapcsán ült össze. Mint a közleményben olvasható: egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".

Szilvásy György arról tájékoztatta a kabinetet, hogy egy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) látókörébe került biztonsági vállalkozás eredeti rendeltetésétől eltérően "internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre".

"Ezt széles körű jogosulatlan titkos adatgyűjtésre - gyanú szerint egyebek közt minősített információk megszerzésére - használták fel" - tudatták a közleményben.

A tájékoztatás szerint az ügyben az NBH főigazgatója szeptember 10-én tett feljelentést a rendőrségen "számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt", a nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) még aznap a cég telephelyén illetve magánszemélyeknél számítástechnikai eszközöket foglalt le, az adatok kiértékelése folyamatban van.

A miniszter beszámolója alapján a kabinet "kezdeményezte a képviselői érintettségre és a folyamatban levő ügy kiemelkedő társadalompolitikai és nemzetbiztonsági jelentőségére tekintettel a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén történő soron kívüli tájékoztatását" - olvasható a közleményben.

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban a Magyar Hírlapnak nyilatkozva azt mondta, egyértelműen aktuálpolitikai célja lehet annak, hogy házkutatást tartott cégénél a rendőrség. A lap pénteki számában Horváth József közölte: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.

Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: a napokban nyilvánosságra került adatgyűjtési ügy arra szolgál, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter előre felépített, koncepciós eljárással próbálja lejáratni a Fideszt, és ezért hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordulnak.
Demeter Ervin kijelentette: tudomása szerint a Fidesznek semmilyen kapcsolata nincs ezzel a céggel.

Az Orbán-kormány egykori titokminisztere arról is beszélt, hogy a szocialisták nem először alkalmazzák ezt a módszert, hiszen - mint sorolta - korábban a "Mucuska-gate" ügybe Németh Zsoltot, Rogán Antalt és Révész Máriuszt próbálták belekeverni, majd az előző választások idején szlovák terrorveszéllyel fenyegettek a Fidesz-gyűlése kapcsán, szintén 2006-ban fideszes képviselők telefonjait hallgatták le, majd az utóbbi időben rálőttek a rendőrpalotára a terrorveszély erősítése érdekében, most pedig Szilvásy György hétvégi házának kapuját égették meg. Szerinte ezekben az ügyekben az az érdekes, hogy egyetlen elkövetőt sem találtak meg mindeddig, ami vagy alkalmatlanságot, vagy szándékosságot mutat.

Az ügy kapcsán a támadással összefüggésbe hozott Freemail levelezőrendszert üzemeltető Origo azt közölte az MTI-vel, hogy nincs tudomásuk tömeges elektronikus támadásról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Pelikán József
2008. szeptember 13. 10:41
Forró ősznek nézünk elébe. A Duna most másodlagos.
Pelikán József
2008. szeptember 13. 10:40
– Pista, iszol-e mustot, Pista, iszol-e mustot...
- Igen. 1942-ben ismertem meg Dániel Zoltánt... Egy ismerősöm, név szerint Galván Tivadar mutatta be nekem...
Egy csőszkunyhóban találkoztunk a Jugoszláv határnál, és békaemberek hozták át a híreket, ürgebőrbe varrva...
- Kis szűcs, mit sütsz... kis szűcs, mit sütsz...
És aser elvtársat is ismerem!
Virág elvtárs küldte...
saxo
2008. szeptember 12. 13:51
Te, jó ég!
Csak most jutott el a tudatomig, hogy a Szilvássy Miféle "bűncselekményről beszél.
Hogyaszondja:
..."internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre". Hűűű, a betyárját!

Dehiszen nekem is van egy ilyen titkos hálózatom. Úgy nevezik, hogy ADSL. Titkos, mert csak én, meg a szolgáltatóm ismeri az adataimat. (..?..) Ez a titkos hálózat ugyanúgy internetes kapcsolattartásra, és információ gyüjtésre alkalmas. Másra se. (Jó, néha még arra se..No, mindegy.)

Na, most jól nézek ki. Vajon ma éjszaka, vagy holnap éjszaka jön értem is a fekete autó?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását