2024. május 5. - Györgyi

Knézich Károlyra emlékeztek

Knézich Károly aradi vártanúra, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc honvéd tábornokára emlékeztek születésének kétszázadik évfordulója alkalmából Pécsett pénteken. A Budai Városkapu Iskola diákjai, valamint tanáraik koszorút helyeztek el a tábornok
2008. szeptember 12. péntek 12:04 - Hírextra
Knézich Károly méltatásakor elhangzott, hogy 1808. szeptember 12-én született a horvátországi Velike Gajovacban horvát és török származású szülők gyermekeként. Édesapja katonai pályára adta, melyen már fiatalon sikereket ért el, a bécsújhelyi katonaiskolát kitűnő eredménnyel végezte. Az osztrák hadseregbe hadapródként lépett, de 1841-ben már századosként szolgált.

Saját kérésére 1846-ban Egerbe vezényelték, ahol feleségének szülei laktak. Az 1848-as forradalom őt is magával ragadta és a magyar kormánynak ajánlotta fel szolgálatait. Damjanich János mellett harcolva részt vett a szerb lázadók leverésében, jeleskedett a szolnoki csatában, dandárjával győzelemre segítette a magyar hadakat Komáromnál és Buda ostrománál is.

A szabadságharc leverésekor Görgey Artúr csapataival együtt Világosnál tette le a fegyvert. Ezt követően fogságba került, s 1849. október 6-án tizenkét tábornokkal együtt kivégezték.

Korpics Zsolt, a városkapu iskola történelemtanára az MTI-nek azt mondta: Knézich Károly nem kötődött Pécshez, a megemlékezést azért szervezték, mert úgy ítélték meg, vele más aradi vértanúkhoz képest a közvélemény méltatlanul keveset foglalkozik.

Elgondolkodtató pedig, hogy személyében olyan, az osztrák császárra felesküdött magas rangú katona adta életét a magyar hazáért, aki horvát apától és részben török anyától származik - jegyezte meg a pedagógus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását