2024. április 28. - Valéria

Mi lesz a 200-as érmén?

Októberben, internetes szavazáson döntheti el a lakosság, hogy mit ábrázoljon a 200 forint címletű új pénzérme - tudatta pénteken a Magyar Nemzeti Bank az MTI-vel.
2008. szeptember 12. péntek 15:25 - Hírextra
Az MNB Monetáris Tanácsa széles körű társadalmi egyeztetés után június 23-án úgy döntött, hogy érme váltja fel a jelenlegi papír 200 forintost. Már eddig is tárgyaltak szakemberekkel és a következő időszakban is szakértőkkel véleményeztetik a lakossági szavazásra előkészített érmeképterveket. Az októberi internetes voksoláson bárki szavazhat ás legtöbb voksot elnyerő kép lesz az, amely az új pénzérmén szerepel.

A jegybank fontosnak tartotta, hogy a döntést megelőzően széles körű egyeztetést folytasson az érme műszaki paramétereinek és megjelenésének kialakításakor - tájékoztatta az MTI-t a jegybank.

Az elmúlt hónapokban a jegybank szakmai és civil szervezeteket vont be a 200-as érme műszaki paramétereinek - anyaga, alakja, mérete - kialakításába, és ez alapján hozott döntést. Egyeztettek például az automatákat működtető szervezetekkel, a vakok és gyengénlátók képviseletével és a pénzfeldolgozókkal is.

A 200 forintos érme bimetál lesz, vagyis kétfajta ötvözetből készül. A külső, sárga gyűrű összetevője: réz (75 százalék), cink (21 százalék), nikkel (4 százalék). Ugyanebből az ötvözetből gyártják az 5, illetve a 20 forintosokat.

A belső, szürke mag összetevője réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék). Ilyen ötvözetből készül a 10, illetve az 50 forintos érme - tudta meg az MTI.

Az új, 200 forintos érme átmérője 28,3 milliméter, súlya 9 gramm, peremvastagsága 2 milliméter lesz. Peremén a látáskorlátozottak számára megkülönböztetést megkönnyítő recézés lesz.
Az előlappal kapcsolatban több látványterv készült, amelyeket neves szakértők is véleményeztek. Most a nagyközönségen a sor: 2008 októberében az interneten lehet majd szavazni a jegybank honlapján (www.mnb.hu, www.forint.hu) illetve telefonon a 06-340-121212-es számon.
Az érme végleges előképe az lesz, amelyikre a legtöbb voks érkezik.

Az új fémpénz leghamarabb 2009 első felében kerülhet forgalomba. A papír kétszázforintos - várhatóan a jövő év végéig - szintén törvényes fizetőeszköz marad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását