2024. április 27. - Zita

Ki mit zabál kultúrából?

A Reneszánsz Év rendezvényeiről a közönség leginkább a sajtóból és plakátokról szerzett tudomást, a meglátogatott rendezvénnyel kapcsolatosan viszont az átlagosnál intenzívebben tájékozódtak az interaktív csatornákon: 38 százalékuk az internetről, 46 száz
2008. szeptember 11. csütörtök 15:34 - Hírextra
Közlése szerint a 4x a reneszánszról című tavaszi kiállítás-sorozat látogatóinak több mint fele vidékről utazott a fővárosi múzeumokba, az érdeklődők 65 százaléka nő volt.

Rubovszky Rita felhívta a figyelmet arra, hogy a felmérés szerint a kiállításra látogatók szívesen járnak színházba is. A rendszeresen kiállításra járók 85 százaléka pedig rendszeresen sportol. A felmérés szerint a magyarországi könnyűzenei programokat látogatók szívesen néznek meg kortárs színházi produkciót.

A könnyűzenei fesztiválra elsősorban a fellépők miatt megy el az átlagosan 20 éves közönség, amelynek egyik legfőbb motivációs eleme a csoporthoz tartozás vágya lehet.

Mint arra a felmérés rámutat, a komolyzenei koncerteket a válaszadók elsősorban a műfaj, a konkrét zeneszerző valamint az előadók miatt keresték fel, a Fertőd-Eszterháza koncertsorozatra azonban a látogatók több mint kétharmada, a pannonhalmi fesztiválra megközelítőleg kétharmada a helyszín vagy a helyszín híre miatt ment el.

A válaszolók mintegy kétharmada otthon is gyakran hallgat komolyzenét, felük utazni is hajlandó egy-egy kedvelt darab élőben történő meghallgatása érdekében. A koncertlátogatások elsősorban baráti körben történnek, családdal vagy egyedül ritkábban mennek az emberek komolyzenei koncertre.

A megkérdezettek döntő többsége a nagyzenekari műveket kedveli, a szimfonikus zeneművek népszerűsége 50 százalék feletti. A kamarazenei- és szólókoncertek a közönség egyharmadának nyerik el a tetszését, a kórusművek népszerűsége a mért műfajok között a legalacsonyabb, 15-20 százalék közötti.

A kutatásból az is kiderül, hogy a hétvégi tematikus fesztiválokra
a közönség mintegy 40 százaléka a rendezvény híre vagy a műfaj miatt látogat el. A közönség közel kétharmada családi körben érkezik, de baráti társaságok is nagy arányban keresik fel ezeket a helyszíneket.

A válaszadók több mint 50 százaléka várjátékokat, kirakodóvásárokat és könnyűzenei fesztiválokat látogat szívesen és a meglátogatott rendezvényekről első sorban személyesen, barátoktól szerzett tudomást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását