2024. május 2. - Zsigmond

Zene és film Alexander Balanescu hegedűművésszel

A világhírű Alexander Balanescu és együttese ad koncertet Miskolcon jövő pénteken, a hegedűművész részt vesz a Tabló című magyar játékfilm helyi díszbemutatóján, amelynek a zenéjét ő szerezte.
2008. szeptember 10. szerda 14:33 - Hírextra
Alexander Balanescu hegedűművész nevét és munkáit már mind a mozirajongók, mind a színházba járók ismerhetik, hiszen számos film és két miskolci színielőadás zeneszerzőjeként is bemutatkozott. Az ő nevéhez fűződik a Tabló - Egy romazsaru története című új magyar játékfilm zenéje is, amelyet szeptember 19-én délután láthat a miskolci közönség. A filmvetítést követően a Balanescu Quartet zenél a helyi művészetek házának hangversenytermében - közölték a szervezők szerdai tájékoztatójukon.

Kántor László, a film producere elmondta: a film bemutatóinak szervezésekor Kelet-Magyarország felé orientálódtak, három városban láthatják majd az alkotást és tartanak majd koncertet. Szeptember 18-án Szegeden, másnap Miskolcon, 20-án pedig Debrecenben várják a közönséget.
Hozzátette: Balanescu nem sok filmzenét készített, de egyéniségéből adódóan nyitott minden műfajra. A Tabló zenéjének készítésekor aktívan dolgozott a rendezővel. "Egy órányi anyagot komponált, ebből 40 perc hallható a filmben" - részletezte.

Bíró Tibor, a Cine-Mis Kht. ügyvezetője arról számolt be, hogy az V. Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljának részeként láthatják majd a Tabló című filmet, "ez a rendezvény egyik legfontosabb napja" - fűzte hozzá. Mint mondta, az alkotás műfaji meghatározása krimi, de ezen jóval túlmutat, "egy társadalmi tabló".
A Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljáról azt mondta: 67 filmalkotás került versenybe, amelyeket nemzetközi zsűri értékel majd. A filmvetítések mellett szakmai programokkal várják az érdeklődőket, a vasárnap kezdődő rendezvény szeptember 20-án zárul.

Alexander Balanescu muzsikája ötvözi a klasszikus és modern zenei stílusokat. A zeneszerző Romániában született, 1969-ben családjával Izraelbe költözött. Londonban, majd New Yorkban folytatott tanulmányokat.
Zeneszerzőként és résztvevőként 2005-ben közreműködött a Miskolci Nemzeti Színház Szép kilátás és az Agyő Európa, Európa agyő! című előadásokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását