2024. május 2. - Zsigmond

Negyvenéves mélyponton az öngyilkosságok száma

Csaknem négy évtized távlatában a legalacsonyabb szintre süllyedt tavaly az öngyilkosok száma Ausztriában: a szerdán ismertetett adatok szerint 2007-ben 1280 osztrák vetett véget életének önkezével.
2008. szeptember 10. szerda 11:48 - Hírextra
Soha nem követtek el ilyen kevesen öngyilkosságot az alpesi országban azóta, hogy 1970-ben bevezették a hivatalos adatgyűjtést. A statisztikai pillanatfelvétel beleillik abba az irányzatba, amely a nyolcvanas évek óta megfigyelhető az öngyilkosságok csökkenéséről a fejlett ipari országokban. Ausztriában például 40 százalékkal esett vissza az öngyilkosok száma az utóbbi három évtizedben.

A Bécsi Egyetem pszichológiai intézetének vezetője a visszaesést elsősorban a megelőzés hatékonyságával indokolja. Javultak a lelki gondozás feltételei, több orvos áll rendelkezésre, hozzáférhetőbbé váltak az antidepresszánsok. Az öngyilkosság elsődleges oka azonban változatlan: az esetek zömét a depresszió idézi elő.

A tartományok közül Bécsben követték el a legtöbb öngyilkosságot (230), utána Felső-Ausztria és Stájerország következik. A legkevesebben - 27-en - Burgenlandban választották a halálnak ezt a módját.

Bár a nők közül háromszor annyian kísérelnek meg öngyilkosságot, mint a férfiak közül, a halállal végződő esetek zöme - háromnegyede - mégis az utóbbiakra jut. A szakértők a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a nők általában spontán módon, hirtelen elkeseredettségükben próbálnak öngyilkosok lenni.

Viszonylag sok az idős ember az öngyilkosok között: az életüknek önkezükkel véget vetők több mint egyharmada nyugdíjas korú, ráadásul az arányuk - az általános tendenciával ellentétben - folyamatosan emelkedik.

Az osztrák szakemberek számára az egyik legfőbb gondot azonban a kis- és fiatalkorú öngyilkosok viszonylag növekvő száma jelenti. 2006-ban negyvenegy, 19 éven aluli gyerek nem látott más kiutat a rá nehezedő problémákból, mint hogy véget vessen az életének. Tavaly kettővel több fiatal lett öngyilkos az országban. Nem kis riadalmat váltott ki az a bécsi iskolások körében végzett felmérés, amelynek kimutatása szerint minden ötödik gyerek úgy véli: az öngyilkosság az egyetlen megoldás számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását