2024. május 2. - Zsigmond

Az oktatási tárca jogi lépéseket tett a Magyar Nemzet ellen

Az oktatási tárca jogi lépéseket tett a Magyar Nemzet ellen a minisztérium háttérintézménye, a Sulinova kht. által kifejlesztett tankönyvekről szóló írás miatt - közölte az oktatási tárca az MTI-vel szerdán.
2008. szeptember 10. szerda 15:10 - Hírextra
A Magyar Nemzet keddi számában az jelent meg, hogy a Hiller István vezette oktatási tárca felelősségre vonás helyett 200 millió forintot ad a szerzői jogdíjak utólagos rendezésére. Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke a lapnak elmondta, hogy több kiadó is pert fontolgat a Sulinova kiadója ellen a hasonló fejezetek, illetve a regényrészletek, képek engedély nélküli közlése miatt.

Az oktatási tárca közleményében légből kapott rágalomnak nevezte, hogy az OKM 200 millió forintot ad a szerzői jogdíjak utólagos rendezésére” az Educatio Kht.-nak.
A minisztérium közlése szerint ezzel szemben a valóság az: az Educatio Kht. a tananyagok véglegesítéséhez szükséges munkálatokat - mint ahogy az oktatási tananyag egész kutatás-fejlesztését - a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) keretében, európai uniós forrásból valósítja meg.

"Az Educatio Kht. a szóban forgó fejlesztést meghatározott költségvetés szerint hajtja végre, amelyhez pótlólagos forrást nem vesz igénybe a tárcától. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tehát semmilyen pótlólagos forrást nem biztosít az Educatio Kht-nak a szerzői jogdíjak rendezésére" - olvasható a közleményben.

A tárca szerint a Magyar Nemzetnek az az állítása sem helytálló, amely szerint az oktatási tárca még Magyar Bálint idején kapott az Európai Uniótól hétmilliárd forintot tankönyvfejlesztésre.
Ez az összeg nem tankönyvfejlesztésre állt rendelkezésre. A kormányzat oktatás-fejlesztési politikájának hatékony végrehajtása érdekében a Sulinova ebből finanszírozhatta a teljes oktatás-fejlesztési csomagot, módszertanokat, taneszközöket, tananyagok előállítását, tesztelését és korrekcióját, 40 ezer pedagógus teljes körű felkészítését, valamint a program népszerűsítését, az intézményekhez történő eljuttatását is - írták.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a hamis állítások miatt megtette a napilap ellen a szükséges jogi lépéseket - zárult a tárca közleménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását