2024. április 29. - Péter

A világűr túlélői

Az ízeltlábúakkal hasonlóságot mutató, egy milliméternél is kisebb medveállatkák (Tardigrada) az egyedüliek, amelyek képesek túlélni a világűrt "védőfelszerelés" nélkül - állapították meg az Európai Űrügynökség (ESA) szakemberei.
2008. szeptember 10. szerda 12:54 - Hírextra
A kutatók az aprócska állatok tűrőképességét vizsgálták, és a medveállatkák két faja is "elpusztíthatatlannak" bizonyult.

Az állatok természetes élőhelyei is meglehetősen szélsőségesek: akár hatezer méterrel a tengerszint alatt is megtalálhatók, de ha szárazra kerülnek, kiszáradván addig képesek életfunkcióikat felfüggesztve vegetálni, amíg ismét vizes környezetbe nem kerülnek. Ugyanakkor egyaránt ellenállnak a szélsőségesen magas és alacsony hőmérsékletnek.

Ezért esett rájuk a svéd Kristianstadti Egyetem választása. Az intézmény munkatársa, Ingemar Joensson vezette azt a kísérletet, amelynek során a Richtersius coronifer és a Milnesium tardigradum nevű medveállatkafajokat tíz napra a Foton-M3 űrszondán a világűrbe küldték.
A kalandos út során az apró élőlényeket a Földön megszokott ultraibolya-sugárzás ezerszerese érte, nélkülözték a vizet és az oxigént, mégis visszatértek.

"A szélsőséges viszonyok elviselésének ez a képessége talán a miénktől eltérő életformák létezését is bizonyítja akár a Naprendszerben, akár más galaxisokban" - állapították meg a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását