2024. március 29. - Auguszta

Újra itt a Fizika Napja

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), szombaton a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, melyek jó része az idén hatvanéves lézerrel kapcsolatos - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2020. január 23. csütörtök 10:09 - HírExtra

    Az SZTE Fizikai Intézetének Dóm téri épületében két helyszínen mutatnak be látványos és többségében kipróbálható kísérleteket, szimulációkat. A látogatók - akik közt a korábbi esztendőkben a diákok mellett szép számmal voltak szülők s más idősebb érdeklődők - számára sok érdekességre fény derül, amit a lézerről tudni érdemes. Szabó Gábor akadémikus, a szegedi lézeres kutatóintézet vezetője bemutatja azt a hat évtizedes tudományos folyamatot, amely Theodore H. Maiman 1960. május 16-i, első lézeres kísérletétől elvezetett a szegedi ELI-ALPS megnyitásáig. Szó esik a 3D-nyomtatáshoz és a szkenneléshez használt lézerekről, a nagy felbontású optikai mikroszkópokról, és kiderül, miként használható a lézertechnológia a gravitációs hullámok méréséhez.

    A résztvevők kísérletezhetnek a színes lézerrel, megtudhatják, hogyan dolgoznak a szegedi csillagászok, mire használható a fénycsipesz, mit jelent a Moire-fényképezés, de mobil autóemissziós mérőállomás is működik majd az udvaron. Ezen a napon az egyetem fizikai laborjai közül is néhányba bepillanthatnak a vendégek, így például a nagyintenzitású lézerlaboratórium kisebb csoportokban fogadja majd a látogatókat.

    A Fizika Napján részt vesznek korábbi hallgatók, akik beszámolnak arról, milyen széles körben hasznosítható az egyetemen szerzett tudás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását