2024. május 3. - Tímea, Irma

Sushi-gén a japán gyomorban

A japánok bélbaktériumaiban megtalálható egy "sushi-gén", amellyel jobban hasznosítják a halrolócskák bizonyos részeit. Az észak-amerikaiak bélflórájából ugyanakkor hiányzik az örökítőanyag e része.
2010. április 10. szombat 15:59 - HírExtra
A japán bélbaktériumok valószínűleg tengeri baktériumoktól leshették el bizonyos algák hatékonyabb emésztésének mikéntjét - írta a Mirjam Czjzek, a franciaországi Roscoff Biológiai Állomásának szakembere által vezetett kutatócsoport a Nature című brit folyóiratban. A sushit hagyományosan algalevelekkel készítik el.

Czjzek és csapata 13 japán és 18 észak-amerikai bélbaktériumainak örökítőanyagát hasonlította össze. A japánoknál találtak egy gént, amely kódol egy, az algák megemésztését segítő enzimet, az amerikaiaknál azonban ilyen nem létezik - számolt be a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). E szénhidrátemésztő enzimet azelőtt a Zobellia galactanivorans nevű tengeri baktériumnál azonosították, amely elsősorban a Porphyra nemzetségbe tartozó algákkal táplálkozik.

A kutatók szerint a japán bélbaktériumok az örökítő információt az evolúció során tengeri mikroorganizmusoktól vették át. A Porphyra-algák Japánban évszázadok óta szerves részét képezik az étlapnak. Többek közt a sushifalatokat körülölelő norilevelekké dolgozzák fel őket. A tengeri baktériumokkal való rendszeres érintkezés feltehetően előkészítette a terepet az óceángének számára az emésztőcsatornában.

A bélbaktériumok segítik az emésztőrendszert a táplálék lebontásában, így a szervezet tápanyagokkal való ellátásában is. Hozzájárulnak a bél nyálkahártyájának kialakításához és megtartásához, ezen kívül részt vesznek a vírusok, gombák és kórokozó baktériumok elleni harcban is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását