2024. április 28. - Valéria

A pécsi közgyűlés elé kerül a Nick-udvar eladása

A pécsi közgyűlés elé kerül jóváhagyásra a baranyai megyeszékhelyen található Nick-udvar értékesítésére vonatkozó szerződés, mellyel kapcsolatban az ellenzéki Fidesz-KDNP frakció szabálytalanságokat vélt felfedezni a napokban - közölte a vagyonkezelő Pécs
2008. szeptember 10. szerda 14:18 - Hírextra
A vásárlóval kötött szerződésben közvetett módon, de benne volt, hogy azt a városi közgyűlésének is el kell fogadnia. Ráadásul mind az ellenzék, mind a gazdasági bizottság tagjai tudtak az eladási szándékról, utóbbi határozott arról, hogy az önkormányzat az értékesítés érdekében mondjon le az elővásárlási jogáról - mondta Varga Péter.

Páva Zsolt, a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője hétfőn azt közölte: vizsgálatot követel Tasnádi Péter szocialista polgármestertől annak kiderítésére, a Pécs Holding Zrt. miként adhatta el a közgyűlés megkerülésével a belvárosi, Széchenyi tér melletti Nick-udvart.
"Felszólítjuk Tasnádi Pétert, haladéktalanul indítson vizsgálatot, milyen módon történt az eladás, az ügyet pedig hozza a közgyűlés elé. Amennyiben a lefolytatott vizsgálat alapján indokolt, indítson fegyelmi eljárást a felelős személyek ellen" - mondta a politikus.

Páva Zsolt szerint a vagyonkezelő az ingatlant 800 millió forintért adta el anélkül, hogy arról hivatalosan a közgyűlést, a gazdasági bizottságot, az ellenzéket értesítették volna. Mindez ellentmond a helyi vagyonrendeletnek, amely szerint 300 millió forintos értékhatár felett a közgyűlésnek kell határoznia bármely ingatlan értékesítéséről. Az eladás emellett nem felel meg a Nick-udvar hasznosítására kiírt pályázati feltételeknek sem, abban ugyanis az szerepel, hogy a város az ingatlan területének legalább 25 százalékát megtartja.

Varga Péter szerdán az értékesítés részleteivel kapcsolatban arról szólt, hogy a Nick-udvarra két éve próbálnak vevőt találni. Az adásvétel lebonyolítása sürgető, mert október végén lejár a rekonstrukció 50 millió forintba került terveinek érvényességi ideje. Ha az ügylet nem sikerül, félő, a vagyonkezelőnek a továbbiakban is komoly költségeket jelent majd az épületegyüttes, melynek állaga folyamatosan romlik, s felújítása a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program miatt sem tűr halasztást.
Hozzátette: emellett a vagyonkezelőnek bevételre van szüksége, mert a vételárat a mintegy fél milliárd forint adósságának megfizetésére kívánja fordítani.

A vevővel kapcsolatban annyit közölt, hogy egy offshore cégről van szó, amely 800 millió forint plusz áfát fizet a Nick-udvarért, de a beruházás, amely magában foglalja az épületeken látható védett freskók 387 millió forintos restaurálási költségeit is, legalább 2,5 milliárd forintba kerül.
A vezérigazgató azzal kapcsolatban, hogy az eredeti elképzelések szerint az ingatlan területének 25 százaléka a város tulajdonában maradt volna, azt mondta: ez a variáció nem lett volna kivitelezhető gazdaságosan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását