2024. május 5. - Györgyi

Magyar orvosok szűrnek Erdélyben

Egészségügyi szűrővizsgálatot tart egy tíz fős, Jász-Nagykun-Szolnok megyei orvosokból és szakdolgozókból álló csoport szeptember 22. és 26. között a romániai Hargita megye Kászonaltíz nevű településén, hogy segítse az Erdélyben élő magyarság egészségügyi
2008. szeptember 9. kedd 18:16 - Hírextra
Fejér Andor tájékoztatása szerint Kászonaltíz községet megkeresésükre testvérmegyéjük, Hargita tanácsának elnöke ajánlotta. A Csíki-havasok déli végződésénél, Kézdivásárhelytől északi irányban 28 kilométerre fekvő települést több mint 400 ember lakja, túlnyomórészt magyarok.

A szűrőprogramhoz a megyei közgyűlés egymillió forint fedezetet biztosított - tette hozzá az fideszes politikus.

Sélleiné Márki Mária, a szolnoki Hetényi kórház főigazgatója elmondta: a csoport a vizsgálatokhoz szükséges eszközökön kívül kötszereket, tűket, fecskendőket, fertőtlenítő szereket, és három gyógyszeripari cég jóvoltából közel félmillió forint értékben gyógyszereket visz magával adományként.

Rédl Jenő, a megyei orvosi kamara elnöke arról beszélt, hogy az általa felkért orvosok szinte gondolkodás nélkül elvállalták a térítésmentes munkát.

Mint jelezte, Erdély ezen részén - akárcsak nálunk - elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek valamint cukorbetegség igen gyakori, de ott sok a bőrbetegségtől szenvedő lakos is.

Az orvosok között lesz szemész, kardiológus, diabetológus-belgyógyász, gyermekgyógyász, urológus, bőrgyógyász és radiológus. A teljes szűrési anyagot a helyi családi orvosok megkapják hasznosításra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását