2024. május 2. - Zsigmond

Középtávú munkaprogramot készített a kormány

Várhatóan szerdán véglegesíti a kormány a középtávú munkaprogramját, amely a miniszterelnök "Megegyezés" című írásán alapszik, de ahhoz képest új feladatokat is tartalmaz - tudta meg az MTI.
2008. szeptember 9. kedd 16:25 - Hírextra
A távirati iroda információi szerint a munkaprogram egyfajta feladatlista, amely a kormányzati ciklus hátralévő időszakára érvényes, és pontosan megjelöli az egyes feladatok végrehajtásáért felelős minisztereket, valamint a határidőket is. A munkaprogram elkészítését szocialista körökben úgy értékelték az MTI-nek, hogy ebben az értelemben felfogható az SZDSZ által korábban szorgalmazott cselekvési tervnek is.

A kormány elé kerülő javaslat kilenc fejezetben taglalja a tennivalókat.Az igazságügyi és rendészeti miniszternek például néhány napon belül, szeptember 15-ig a kormány elé kell terjesztenie a gyűlöletbeszéd hatékonyabb, polgári jogi szankcionálására vonatkozó javaslatát.

Draskovics Tibornak a hónap végéig le kell tennie az asztalra azokat a javaslatokat is, amelyek alapján a jelenleginél súlyosabban büntethetik a garázda jellegű cselekmények elkövetőit és a közérdekű üzem megzavarását, illetve büntethetővé teszik a testi sértéssel járó bűncselekmények előkészületét. A kormány szintén a hónap végéig várja az előterjesztéseket a békés gyülekezés jogának hatékonyabb biztosítására, valamint a nem békés rendezvényekkel szembeni közhatalmi eszközök bővítésére.

Az igazságügyi tárca vezetőjének - a munkaterv szerint - nagyjából egy hónapja van arra, hogy intézkedéseket terjesszen a kormány elé a körzeti megbízotti állomány feltöltésére, és a Készenléti Rendőrség alárendeltségében működő bevetési osztályok kialakítására.

Az MTI információi szerint az egészségügyi miniszternek október végéig jelentést kell tennie a kormánynak a négy új mentőállomás átadásáról, a rákszűrések körének kibővítéséről és a mobil rákszűrésről, a regionális érrendszer-betegségi központok létrehozásáról, valamint arról, hogy hol tart a tizenhat éveseknek szervezett ingyenes teljes körű orvosi vizsgálat bevezetésének előkészítése, amely szintén szerepel a miniszterelnök "Megegyezés" című cikkében.

November közepéig pedig arra vár a kormány előterjesztést Székely Tamástól, hogy milyen intézkedéseket tart szükségesek ahhoz, hogy a védőnői hálózatlét létszámát megemeljék háromszáz fővel.

A munkaterv alapján a szociális és munkaügyi miniszternek október közepéig adna idő a kormány arra, hogy elkészítse a javaslatát a szociális segélyezési rendszer és a közfoglalkoztatási programok szétválasztására. Segélyt ugyanis a tervek szerint csak akkor kaphatnak a munkaképes korúak, ha egészségi állapotuk, vagy más, méltányolható ok miatt valóban nem képesek munkával biztosítani önmaguk és családjuk fenntartását. Akik viszont képesek lennének dolgozni, azoknak a kormány munkalehetőséget kínálna segély helyett.

Az MTI információi szerint az uzsorásokkal szembeni fellépés részeként vetődött el, hogy a rendszeres szociális juttatások terhére lehessen előleget is nyújtani. Az erről szóló javaslatot a pénzügyminiszterrel közösen kell kidolgoznia a szociális és munkaügyi miniszternek, szintén október közepéig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását