2024. május 12. - Pongrác

Erősíteni kell az EU katonai kapacitását

Tovább kell lépni az európai védelmi és a biztonságpolitikai integrációban, egyebek mellett erősíteni kell az Európai Unió katonai kapacitását - mondta René Roudaut francia nagykövet kedden az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának ül
2008. szeptember 9. kedd 17:46 - Hírextra
Előbbre kell lépni ebben az integrációban, annak érdekében, hogy olyan Európát teremtsünk, amely a védelem és biztonság Európája - hangsúlyozta René Roudaut, a francia uniós elnökség céljait bemutatva.

Európának erősítenie kell a katonai kapacitását. Felül kell vizsgálni a jelenlegi európai biztonsági stratégiát, figyelembe véve az Európában kialakult új helyzetet és az új fenyegetéseket. Fejleszteni kell egyebek mellett az európai védelmi ügynökséget, és új hírszerzési eszközöket kell kifejleszteni - hangsúlyozta a nagykövet.

A biztonság érdekében az EU-nak szorosabbra kell fűznie a kapcsolatait a NATO-val, az ENSZ-szel és az EBESZ-szel, valamint az Afrikai Unióval - húzta alá a diplomata.

A francia álláspont szerint az Európai Uniónak főszerepet kell vállalnia a terrorizmus elleni harcban.
A soros elnökség prioritásai között szerepel, a biztonság mellett, a bevándorlás, a klímaváltozás és az energia, valamint az agrárpolitika kérdése is.

A közös agrárpolitikával (KAP) kapcsolatban a nagykövet kiemelte: a francia elnökség az év végére leteszi javaslatát a KAP jövőjéről. Az élelmiszerárak robbanásszerű emelkedése megmutatta, hogy a mezőgazdaságnak fontos szerep jut, az Európai Uniónak alkalmazkodnia kell ezekhez az új viszonyokhoz - tette hozzá.

René Roudaut arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak folytatnia kell a tárgyalásokat Horvátországgal, Macedóniával és Törökországgal is az integráció kérdéséről. Azt is fontosnak tartják, hogy Szerbia is érezze az Európai Unió "dinamikáját" - húzta alá a nagykövet.
A francia-cseh-svéd elnökségi trió július 1-jén kezdte meg munkáját és 2009 végéig irányítja majd az Európai Uniót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását