2024. április 26. - Ervin

A Greenpeace szerint tovább szennyezik a Rábát

Greenpeace aktivisták demonstráltak kedden a wollsdorfi bőrgyár bejáratánál, akciójukkal arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy miközben a Boxmark gyárai Feldbachban és Jennersdorfban komoly lépéseket tettek technológiájuk korszerűsítésére, a wollsdorfi
2008. szeptember 9. kedd 12:57 - Hírextra
"Legutóbb augusztus 25-én vettünk mintát a folyó wollsdorfi bőrgyári kifolyójánál, ebben a naftalin-diszulfonát értéke tizenháromszorosa volt a megengedettnek" - mondta el az MTI-nek a helyszínen Tömöri Balázs, a Greenpeace aktivistája.

Hozzáfűzte: elfogadhatatlannak tartják, hogy míg más bőrgyárak képesek az alkalmazott technológián változtatni, addig a wollsdorfi bőrgyár folyamatosan szennyezi a folyót.
Az osztrák hatóságok huszonkétszer büntették meg a gyárat a szennyezés miatt, ennek ellenére sem történt érdemi előrelépés az üzem vezetése részéről - jelentette ki.

"Március óta rendszeresen méréseket végzünk a Rábának ezen a szakaszán, de semmiféle javulást nem tapasztaltunk, ezért felszólítjuk a gyárat, hogy szüntessék be az illegális, határérték feletti szennyezést. Szeretnénk, ha egy hónapon belül a felére csökkentenék a naftalin-diszulfonát kibocsátását, két hónapon belül pedig 90 százalékkal csökkenne a kibocsátás" - tette hozzá.
A Greenpeace aktivistái kedden délelőtt az osztrák és a magyar sajtó munkatársainak jelenlétében ismét több kannányi vizet merítettek a Rábából, majd a bőrgyár elé vonulva eddigi mérési eredményeikkel együtt átadták a mintákat a wollsdorfi gyár vezetőinek. A 25 Greenpeace-aktivista transzparenseket tartott a magasba, amelyen a folyó szennyezésének azonnali leállítását követelték.

Joachim Haidacher, a gyár vezérigazgatója átvette a minták egy részét és a papírokat, hosszas párbeszédet folytatott a Greenpeace-aktivistákkal, a greenpeace-esek elvonulása után azonban a kannák forgalmi akadályt képezve ott maradtak a gyár kapujában, egy biztonsági őr tette odébb azokat.

A vezérigazgató elmondása szerint igyekeznek korszerűsíteni a gyár szennyvízkibocsátását, ehhez 1,2 millió euró tartományi támogatásra is számítanak.

Szavai szerint a 2009 közepéig rendelkezésükre álló határidő még nem telt le, bár azt elismerte, hogy a hatósági engedélyezés lassúsága miatt a technológiaváltással késésben vannak.
Joachim Haidacher csak részben fogadta el a Greenpeace méréseit, állítása szerint az évnek csak 28 olyan napja volt, amikor szennyvízkibocsátásuk túllépte a határértéket. Ígérete szerint azonban a jelenleg alkalmazott, kissé elavult technológia mellett is igyekeznek a szennyezést csökkenteni.

Herwig Schuster, a Greenpeace kampányfelelőse szerint viszont a gyár vezetői továbbra is mellébeszélnek, a hatóságokra mutogatnak, és közben tovább szennyeznek. Szavai szerint addig folytatják méréseiket és akcióikat, amíg a Rábát szennyezés éri.

Mózes Szabina, a Greenpeace szóvivője arra mutatott rá: hiába csökkent vagy maradt el a habzás a Rába magyarországi szakaszán, a folyó vizét, ökoszisztémáját továbbra is nagy mértékben fenyegeti a szennyezés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását