2024. március 29. - Auguszta

Messze még a grúz csatlakozás

Szakértők szerint messze még Grúzia NATO-tagsága, az ország valószínűleg idén már nem kap meghívást az előszobát jelentő úgynevezett tagsági akciótervbe. A Magyar Külügyi Intézet két munkatársa, Rácz András és Romsics Gergely arról is beszélt hétfőn az MT
2008. szeptember 8. hétfő 16:37 - Hírextra
A két szakember a Magyar Külügyi Intézet grúz-orosz válságról szóló kerekasztal-beszélgetése után nyilatkozott az MTI-nek.

Abban Rácz András és Romsics Gergely is egyetértett, hogy a német ellenvetés miatt Grúzia valószínűleg idén már nem kap meghívást a NATO-tagság előszobáját jelentő tagsági akciótervbe. Romsics Gergely hangsúlyozta, hogy jelentős - egyelőre hallgatólagos - európai koalíció alakult ki amellett, hogy a NATO perspektíva ne nyíljon meg Grúzia számára. A legnagyobb ellenfele ebben a kérdésben Németország lehet az Egyesült Államoknak - mutatott rá.

Rácz András szerint sem rövid, sem középtávon nem lehet arra számítani, hogy gyorsulna Grúzia közeledése a NATO-tagsághoz.

Azt lehet látni, hogy Ukrajna és Grúzia NATO-közeledését egy csomagként kezeli a szervezet. Mivel a német kancellár egyértelműen nemet mondott az ukrán tagsági akciótervre, így valószínűleg Grúzia sem fogja ezt megkapni - tette hozzá az elemző.

Az viszont látszik, hogy a NATO - az Európai Unió mellett - szerepet fog vállalni a grúz-orosz válság rendezésében. A NATO politikai és diplomáciai szerepet fog vállalni, az EU pedig politikait, diplomáciait és gazdaságit - mondta Rácz András.

Romsics Gergely ugyanakkor rámutatott, hogy a NATO diplomáciai vagy politikai fellépése a grúz-orosz konfliktus megoldásában kevésbé lenne szerencsés, mintha az EU-s segítség érvényesülne. Az uniós szerepvállalás ugyanis kevésbé lenne provokatív Oroszország számára, hiszen az orosz diplomácia a NATO-val szemben "ássa be magát állásaiba", és nem az EU-val szemben - fűzte hozzá.

Az elemző kiemelte, hogy az Egyesült Államok kötelezettségvállalása biztosan nem fog csökkeni Grúziában. A két vezetés közötti kapcsolat biztosan intenzívebb lesz, de nagy minőségbeli ugrásról nem lehet majd beszélni, hiszen már így is minden politikailag lehetséges segítséget megad az Egyesült Államok a kaukázusi országnak - mondta Romsics Gergely.

Rácz András szerint is szinte teljesen biztos, hogy az Egyesült Államok továbbra is jelentős katonai segítséget ad majd Grúziának, akárcsak az elmúlt néhány évben. Már most is elkezdték pótolni az amerikaiak a grúzok által elszenvedett katonai veszteséget, másrészt tovább folytatódik a grúz katonák felkészítése. Az sem elképzelhetetlen, hogy az amerikaiak katonai bázisokat alakítanak ki a kaukázusi országban - tette hozzá.

Az amerikai és a NATO jelenlétet pedig nem lehet majd különválasztani. Moszkva szempontjából az csak részletkérdés, hogy ténylegesen amerikai vagy NATO zászló lesz-e azokon a katonai egységeken, amelyek például a Fekete-tengeren megjelennek - mondta az elemző.
Az erősítéssel az a legnagyobb probléma, hogy kicsi a Fekete-tenger. Ha nagy létszámú katonai erő állomásozik ennyire közel egymáshoz, akkor óhatatlanul megnő az összeütközés kockázata - vélte Rácz András.

Szerinte az amerikai szerepvállalást az elnökválasztás kimenetele sem fogja nagy mértékben befolyásolni. Egyik jelölt sem engedheti ugyanis meg magának, hogy túlzott gyengeséget mutasson Oroszország irányába - emelte ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását