2024. április 26. - Ervin

Kis pénz, nagy foci

Négy évvel a labdarúgó Európa-bajnokság megrendezése után a tornára épített vagy felújított stadionok fele szinte üres a hazai mérkőzéseken Portugáliában, a fenntartók pedig anyagi gondokkal küszködnek.
2008. szeptember 7. vasárnap 09:40 - Hírextra
A tíz érintett aréna felében a 25 százalékot sem éri el a látogatottsági arány a helyi labdarúgóliga összesítése alapján.

"A beruházások túlzóak voltak a klubok, illetve a városok méretéhez viszonyítva" - véli Luis Freitas Lobo neves sportkommentátor. A helyzetet súlyosbítja, hogy négy helyszínen már nem is élvonalbeli csapat használja az egykori Eb-stadiont.

A leglátványosabb példa a Boavistáé. A portói csapatot a 2003/2004-es bundabotrányban való érintettsége miatt idén visszasorolták, stadionját pedig a klub adó- és járuléktartozásai miatt az adóhatóság lefoglalta és árverésre bocsátotta. A 28 ezres létesítménybe egyébként már a legutóbbi szezonban is átlagosan csupán 5400-an látogattak ki.

Faro és Loulé húsz évre eladósodott az algarvei stadion felújítása és fenntartása miatt, miközben a helyi alakulat már a harmadik vonalban szerepel.

Leiriában jelenleg szintén nem láthatnak élvonalbeli mérkőzést a szurkolók. A stadion fenntartói a kiesés előtt is koncertekkel, atlétikai versenyekkel, illetve egyéb, sok nézőt vonzó eseményekkel igyekeztek csökkenteni a veszteséget, ami a 4200-as átlagos nézőszámból adódóan halmozódott fel.

Aveiróban már az elmúlt szezonban is a másodosztályban szerepelt a stadiont használó csapat, ezzel együtt sem igen magyarázható az 1400-as nézőátlag.

Utóbbi három helyszínen közel harmincezer néző férne el a lelátón.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását