2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Évnyitó Debrecenben is

Régi tankönyvekkel, korszerű, naprakész nemzetközi szakirodalom nélkül nincs XXI. századi igényeket kielégítő szakemberképzés - mondta ünnepi beszédében Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a Debreceni Egyetem vasárnapi évny
2008. szeptember 7. vasárnap 19:02 - Hírextra
A Főnix Csarnokban megrendezett eseményen a miniszter emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás óta a kutatás-fejlesztésre fordított támogatás reálértéke 53 százalékkal csökkent. Hozzátette: ennek a szektornak a GDP-n belüli aránya messze elmarad a világ fejlettebb régióiétól és az európai átlagtól is. Az előrejutás záloga a célirányos tudományos kutatás támogatása lehet. Egyetemek és kutatóintézetek nélkül jelentős eredményeket e téren nem lehet elérni - jelentette ki Molnár Károly.

A miniszter úgy fogalmazott: programjának legfontosabb része a kutatás-fejlesztés feltételeinek a javítása, különös tekintettel az oktatásra, a tudományos utánpótlásra. Hozzátette: ugyancsak fontos feladat, hogy az egyetemi oktatók tevékenységére még nagyobb figyelmet fordítson a kormányzat. Programja konkrét részeként elmondta: szakítanak azzal a korábbi gyakorlattal, hogy az egyetemekhez közeli tudásközpontok 15-20 évre nyertek el központi támogatást, aminek következtében felaprózódott az ilyen célra fordítható pénzösszeg. Az idén rendelkezésre álló 200 milliárd forintos állami támogatásból átlagban 500 millió forintot kaphattak a nyertes pályázók a nemzeti technológiai program első félévi pályázatán.

A miniszter hangsúlyozta: kiemelt hozzájárulást azok a kutatási témák kaphatnak, amelyek érdemben járulnak hozzá a magyar tudás globális piacra kerüléséhez. Itt utalt arra az eredményre, hogy az Európai Innovációs és Technológiai Intézet helyszíneként az unió Budapestet választotta.
Molnár Károly hozzátette: az igazi nyereség azonban az lenne, ha a budapesti intézmény tevékenysége nemcsak figyelmet keltene a kutatás-fejlesztés és innováció fontossága iránt, hanem folyamatosan ébren tartaná ezt a figyelmet, ezzel is elősegítve Magyarország innovációs képességét.

A Debreceni Egyetem rektora, Fésüs László a tanévnyitón elmondta: idén minden eddiginél több, összesen 32.000 hallgató kezdi meg tanulmányait az intézményben. Az elsősök száma ugyancsak rekordot dönt, állami támogatással 4.700, költségtérítésesen pedig 2.400 hallgató nyert felvételt, rajtuk kívül 40 ország 500 külföldi diákja kezdi el tanulmányait az egyetemen. Különösen népszerűek a gazdasági képzést folytató karok, de továbbra is nagy az érdeklődés az orvos és egészségügyi, valamint a jogi képzés, illetve a politológia, az andragógia, a kommunikáció és az angol szak iránt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását