2024. április 28. - Valéria

Zrínyi-napok

Korhű programokkal emlékeznek meg a hős várvédő Zrínyi Miklós (1508-1566) születésének 500. és a várostrom 442. évfordulójáról péntektől Szigetváron, az immár hagyományos Zrínyi-napokon - közölte az esemény kommunikációs vezetője az MTI-vel.
2008. szeptember 5. péntek 14:50 - Hírextra
A baranyai város több ezer érdeklődőt vár harminc különböző rendezvényére, melyek között lesznek kulturális- és sportesemények, kézműves kirakodóvásárok és hadijáték is - mondta Fábián Szilárd.
A kommunikációs vezető beszámolt arról, hogy a háromnapos ünnepség pénteken a Magyar Posta Zrt. által a Zrínyi-évfordulóra kibocsátott emlékbélyeg bemutatójával vette kezdetét, majd helyi iskolák, hagyományőrző egyesületek, csoportok koszorúzásaival és vitézavatással folytatódott.

Szombaton kerül sor az íjászbemutatóra, a bajvívásra, a fogathajtó- és a lassúsági pipaszívó versenyre, valamint a középkorihoz hasonló ételekből összeállított Zrínyi-lakomára.

Vasárnap kegyeleti megemlékezést tartanak a Török-Magyar Barátság Parkban, melyet a várban játszóház, a Zrínyi téren pedig a török Mehter zenekar fellépése követ. Aznap délután hagyományőrző egyesületek tagjai vonulnak a főtértől a várig, ahol felidézik Szigetvár török-kori ostromát. A rendezvényt este tűzijáték zárja.

Fábián Szilárd utalt rá: A Zrínyi-napok Magyarország egyik legrégebbi, először 1833-ban rendezett hagyományos emlékünnepsége. Zrínyi Miklós és katonáinak 1566-os hősiessége előtt tisztelegve már az 1850-es években, a kirohanás évfordulóin díszkivilágítással látták el a városházát és a várat, s több napon át színielőadásokkal, dalünnepekkel, kulturális rendezvények sokaságával, tűzijátékokkal szórakoztatták az érdeklődőket - közölte.

Hozzátette, hogy az emlékünnepség és a várjátékok, jelentőségüket tekintve már túlmutatnak a hagyományos fesztivál kereteken. Szigetvár nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően olyan kultúrák közötti fontos találkozási pont lett, amely az európai közösség szellemében, a barátság és megbékélés jegyében közelebb hozza egymáshoz az egyes nemzetek polgárait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását