2024. május 7. - Gizella

Tanévnyitó az ELTE-n

Az oktatási tárca vezetője megingathatatlan abban, hogy a mennyiségi változások kora lejárt és a színvonalközpontú felsőoktatásé a jövő. Hiller István erről az ELTE tanévnyitó ünnepségén beszélt pénteken a fővárosban.
2008. szeptember 5. péntek 11:55 - Hírextra
A miniszter azt mondta, hogy az elmúlt másfél évtized mennyiségi változásaira szükség volt, de a világ ma már a színvonalról, a minőségről szól és fontos, hogy ezzel a magyar felsőoktatás is lépést tartson.

Hozzátette: a felsőoktatásban elmúlt években lezajlott változásoknak az ELTE a nyertese.
Hiller István helyes iránynak nevezte az intézmények képzéseinél a párhuzamosságok csökkentését, illetve megszüntetését. A tárca vezetője az egyetemek, főiskolák közötti integrációs együttműködést, partnerséget szorgalmazott a jövőre nézve is.

A szaktárca első embere azt kérte a felsőoktatási intézményektől, hogy működjenek együtt az oktató és kutató munkában, mert csak így lehetnek sikeresek, csak így tudnak eredményeket elérni.

Az oktatási miniszter kitért arra is, hogy az elmúlt két évben közel nyolcvan milliárd forintot fordítottak infrastrukturális fejlesztésekre. Az idén mintegy 50 milliárd forint áll majd ilyen célokra rendelkezésre.

A miniszter a közoktatás egyik legégetőbb kérdésének nevezte a demográfiai hullámot, amelynek következtében az 1980-as 1 millió 180 ezres közoktatási gyermeklétszám a mostani tanévre 794 ezerre, 2010-re pedig 770 ezerre csökken. Ez a demográfiai hullám a következő évtizedben eléri a felsőoktatást is, ezért hosszú távú trendekre van szükség - fűzte hozzá.

Hudecz Ferenc, az intézmény rektora elmondta: a felvételi rendszer megváltoztatása a minőséget segíti; biztató, hogy körvonalazódni látszódnak a hazai felsőoktatás színvonalának emelésére irányuló törekvések is - mondta.

Megjegyezte: a tapasztalatok szerint javult a felvételt nyert diákok felkészültsége.
Szólt arról, hogy az egyetem 2009 őszétől közel 80 mesterprogram indítására készen áll, s kibővítették az alapszakok kínálatát is. A rektor példaként említette az alkalmazott közgazdaságtant, amelynek oktatására külön tanszék létesült. Önálló koreai tanszék is létrejött és önálló intézetként működik az ELTE-n a Távol-Keleti Intézet.

A rektor beszámolt arról is, hogy az alma mater gazdasági helyzete rendezett, kötelezettségeit határidőre teljesíti. Az elmúlt tanév kiemelkedő eredményének nevezte az ELTE likviditási helyzetének stabilitását.

Az új tanév kiemelt feladatai közé sorolta a mesterprogramok angol nyelvű változatának kidolgozását, akkreditálását, az angol nyelvű doktori programok bővítését. A mostani tanévben a tervek között szerepel az egyetemi könyvtári hálózat átalakítása, az ELTE sportkoncepciójának szenátus elé terjesztése, és a Tehetséggondozási Tanács létrehozása.

Az ELTE-n most induló 374.tanévben - az országban a legtöbb - 7024 elsőéves hallgató és több száz doktorjelölt kezdi meg tanulmányait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását