2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Kevesebb bűncselekmény, több elveszett gyermek

Több mint 20 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a Dél-Balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központok működési területén az elmúlt évhez képest, a bűnmegelőzők pedig a korábbinál jóval több, 34 kisgyermek megtalálásához nyújtottak segítséget - hangz
2008. szeptember 4. csütörtök 15:31 - Hírextra
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a központ működtetésében résztvevő civilek által tartott rendezvényen több önkormányzati és bűnmegelőzési szakember is értetlenségének adott hangot, amiért a nyolcadik szezonban is eredményeket felmutató Dél-Balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ nem kaphat normatív támogatást, s így működését évek óta anyagi nehézségek és bizonytalanság jellemzi.

Molnár Zsolt, a programot életre hívó, és azt vezető rendőr alezredes beszámolója szerint július 2-a és augusztus 21-e között 60 fővel működött a szezonális bűnmegelőzési központ Siófokon, Balatonföldváron, Balatonlellén és Fonyódon. Aktív és nyugdíjas rendőrök irányításával "hadra fogott" kaposvári szakközépiskolások is járőröztek a közterületeken, strandokon, rendezvényeken.
A központ idén 10,1 millió forintból gazdálkodott, amely összeget Siófok és Balatonlelle önkormányzata, a somogyi rendőrség, az önkormányzati tárca, valamint a Somogy Megyei Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Alapítvány adta össze. Az önkormányzatok ezen felül irodahelyiséget és szállást biztosítottak a program számára.

A központ a működési területén eredményesen növelte a nyaralók biztonságérzetét - jelentette a programvezető. A négy érintett balatoni városban számottevően, 1.546-ról 1.194-re csökkent a bűncselekmények száma az előző szezonhoz képest. A fonyódi piacon például, ahol tízezrek fordultak meg idén nyáron is, mindössze négy lopás történt. Az elmúlt évekhez képest gyakoribbá vált a gyermekek eltűnése, amiben a bűnmegelőzők gyorsan és hatékonyan tudtak közreműködni, feleslegessé téve a rendőri intézkedéseket. A főként strandokon és a fonyódi piacon megtalált 34 kisgyermek fele külföldi, fele magyar volt, akik közül a legkisebbnek egy kétéves kínai fiúcska bizonyult.

Mergancz Sándor megbízott Somogy megyei rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy a 2001-ben kísérleti jelleggel beindított program nemzetközi elismerést hozott a benne résztvevő civileknek és rendőröknek, és jó példája az államilag motivált szakmai és civil összefogásnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását