2024. április 25. - Márk

World Cyber Games: gitárhírók, szájberlányok

Vasárnap tartották a World Cyber Games hazai válogatóját, a nem játékbolond férfiak nem kis örömére szépségkirálynő-választással egybekötve. Megtalálták a világversenyre utazó hazai játékosokat, és a legszebb kockát is, aki egy évig az egyik újság arca és
2008. szeptember 3. szerda 18:56 - Szalay Gergely
A Jövő Háza tíz körül nyitott, dél körül már istenes a látogatók száma – nem tömegnyomor, de nagyon úgy tűnik, hogy ez már tényleg nem sötét, számítógépszagú szobák szubkultúrája,. Vannak fiatalabbak és idősebbek, fiúk/férfiak, lányok/nők vegyesen – és nem minden hölgy unott barátnő vagy anyuka. Egyrészt (egyelőre persze inkognitóban) itt vannak a versengő szájberlányok, másrészt érdeklődők is. Az egész napos Guitar Hero-versenyen több hölgy is feltűnik a színpadon.

Meglehetősen sokan vannak a kiállítók is, minden elképzelhető és elképzelhetetlen fronton: egy monitortisztító izét és egy mosolygós influenza elleni maszkot gyorsan be is gyűjtök az egyik vírusirtó-forgalmazótól, mert az jó. Vagy mi. Pontokat is lehet gyűjtögetni: ha elég sok összejön, be lehet mindenfélére cserélni. Én egy egérre hajtanék (valamiért fogyóeszköz a környezetemben), de még a pontok felét sem szedem össze, mikor bejelentik, hogy elfogytak az ajándékok – azaz az érdeklődés nagyjából felülmúlhatja a várakozásokat. A szervezők is elégedettek a létszámmal, láthatóan erősödik az érdeklődés – tudom meg egyiküktől, Hadházi Dánieltől.



A gamerekre ráadásul sokfelől lehet építeni: a kötelező játékos újság és hardverek mellett (a játék az, amihez sosem lehet elég erős egy konfiguráció) vannak itt szoftverek (Xboxtól a csíkos áruházban kapható olcsó játékokig, a tyúkvadászós Moorhuhnt legalább négy-öt -féleképpen variálva). De kaphatók laptoptáskák, és különféle figurák is, Alientől Elvisen és a Heroes főszereplőin keresztül Hellboyig bezárólag – egy nagyjából 1:2 arányú R2D2 egy pillanatra gondolkodóba ejt, de az árában található nullák hatására leépítem az elképzelést. Sőt. Egy asztalnál még valamiféle szerepjáték-szerű kártyajátékot is lehet játszani, a World of Warcraft nevű súlyosan addiktív játékra alapozva. Kint van tévékkel és monitorokkal az egyik fő támogató cég is (Sams-szal kezdődik a nevük, kék ellipszisbe van beleírva), és persze a mobiljátékok versenyét is ők támogatják – ezt egyébként egy erősen tíz év körüli ifjú nyeri a nap végén, idősebb versenytársaira súlyos tizedmásodperceket verve.

Balla Duncan Zoltán újságíró, a Guitar Hero-versenyek irányítója
Ha jól láttam, elsősorban a Guitar Hero volt a reszortod. Mekkora az érdeklődés?
Nagy. Úgy látom, sok a profi: akik indultak, általában nyerni akartak. Sőt. Ők már az elején itt voltak, a műkedvelők inkább délután voltak jellemzőek. De engem is meglep a versenyzők felkészültsége: a győztes fiúról nehéz elhinni, hogy csak napi másfél-két órát gyakorol. Vagy tényleg elképesztően tehetséges.
Mi lehet a játék népszerűségének a titka?
Az hogy jó. Innovatív. Kevés hasonlóan ötletes játék van a piacon. A játékgyártók ugyanis felfedezték, hogy a hagyományos számítógépes játékok nem fedik le a közönséget. Vannak gyökeresen más igények is: nagyon sokan játszanak különböző konzolos játékokkal, akik egyébként számítógépen rá sem néznének az ilyesmire. Olyan területen lehet őket megszólítani, ahol még senki sem próbálkozott. Kipróbálták, és látták, hogy erre van érdeklődés.
Mennyire népszerűek ezek nálunk? Egy konzol nem feltétlenül kis befektetés, egy komoly PC sem olcsó.
Ilyen szempontból ugyan a konzol jobb befektetés, de mi valóban elsősorban PC-s ország vagyunk. Arra könnyebb letölteni a játékokat, a magyar ember pedig szeret buherálni: könnyebb fejleszteni egy ilyen gépet.
Azt sejthetjük, mi lesz a következő nagy őrület?
Még nem. A gyártók kísérleteznek, újítanak – megjósolhatatlan.

És persze ne feledjük teljesen az előítéleteket: kint van az egyik férfilap is, szabadulnak a remittendától – egyben úgy sejtem, próbálják tesztelni, mennyire ismertek a piacon. Az ingyenes jónős lapszámért cserébe ugyanis kérdőívet kell kitölteni. A fogadtatás már változatos: néhány újságot a férfivécé kézmosója fölött találok (ami a ház nevéhez méltóan van annyira futurisztikus, hogy piszoárnak is lehet nézni, és annyira magyar is, hogy három csapból csak egy működjön).



A legmeglepőbb kiállító valószínűleg egy nyelviskola. Ők interaktív módon oktatnak, az üzleti szférában már bejött nekik a dolog, most célozzák a lakosságot. Ki lehetett próbálni, jópofa, nem nehéz, alapos történet. A trükk a dologban az interaktív jelleg, hanganyagok és videók beágyazása a webalapú történetbe – tudom meg az egyik munkatárstól. Valóban innovatív a történet, a személyes kontakt hiányának egy hátulütője van: a kedves és csinos hölgyekkel így sokkal kevesebbet lehet találkozni.

Szerencsére a szájberlányok sokfordulós versengése valamelyest kárpótol. A fordulók közt a közönséget játszatják különböző ajándéktárgyakért, a kérdések a hanyattegér elnevezés és Lenin eredeti neve közt szóródnak, viszonylag széles palettán. A műsor is kellemes: erősen rockeres beütésű úr vezeti, aki kimondottan jól kezeli a közönséget, és remekül viseli az egész napos megerőltetést. Pörög, humorizál, bátorítja a lányokat, ha épp arra van szükség.



Olykor előfordul: a bemutatkozásnál még kicsit izgulnak, bár van rutinos versenyző is köztük – miatta (is) ráadásul minden előítéletünket fel kell adnunk. Nem csúnyák, nem igénytelenek, nem ápolatlanok, és nem is kocka alakúak – bár többen is büszkén vallják magukat kockának, ha jól értjük, ez ebben a közegben pozitív jelző. Egyikük még azzal is megfenyegeti a nem rá szavazókat, hogy bosszúból elveszi a manájukat – ez valószínűleg súlyos fenyegetés, mert komoly tetszés fogadja a felvetést. Mindegyik lány szenvedélyes játékos, amennyire követni tudjuk, főként stratégiai és lövöldözős vonalon erősek. Főként egyetemisták, egyikük pedig végzett tanárnő – egyelőre még munka nélkül, de hevesen drukkolunk neki.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását