2024. június 19. - Gyárfás

A kabinet első olvasatban tárgyalta a munkaprogramot

A kabinet első olvasatban megtárgyalta a miniszterelnök Megegyezés című írásában múlt héten ismertetett munkaprogramot - mondta a kancelláriaminiszter a szerdai fővárosi kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. szeptember 3. szerda 17:31 - Hírextra
Kiss Péter arról beszélt, hogy a tárcavezetőknek jövő szerdáig van idejük, hogy a kormány számára bemutassák, mi a megoldáshoz vezető út az adott kérdésekben. Ezután fogja a kabinet ezt határidőkkel kiegészített, végleges dokumentummá formálni, amit majd a társadalmi párbeszéd különböző fórumain tovább csiszolhatnak.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a tervezet előzményeiről azt mondta, nyáron több tanácskozáson tárgyalták, most pedig abban a fázisban vannak, hogy a kormányzat különböző szerveinek tételesen számokká, intézkedésekké és jogszabályokká kell alakítaniuk azt. Kiss Péter a programról úgy vélekedett, hogy annak egyszerre kell szólnia a növekedés, az egyensúly, a szociális rendszerek erősítéséről és a társadalmi szolidaritásról.

A kormány arról is döntött, hogy néhány külön részprogrammal kiegészítik a javaslatokat és a felelősök körét. Ilyen részprogramok előkészítésére kérték fel a földművelésügyi, a környezetvédelmi és az egészségügyi minisztert.

A munkaprogram 9 tartalmi fejezetből áll, ezek közül az első az államháztartással kapcsolatos követelményeket és a pénzügyminiszternek szóló feladatokat sorolja fel. Mint elhangzott, az állami újraelosztás mértékének a bruttó nemzeti össztermék 43-45 százaléka között kell lennie, az adócentralizáció mértékét pedig a 35-37 százalék közötti sávba kell irányítani.

A közteherviselés kapcsán a leghátrányosabb térségekben lévő új munkahelyeken a munkáltatót terhelő járulékokat három éves időszakra nullára kell csökkenteni.

A gazdaságfejlesztésről Kiss Péter azt mondta, hogy a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek kell kialakítania az ágazati szektoriális fejlesztési pilléreket, és javaslatot benyújtania a tőkeigényes mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására szolgáló kockázati tőkeprogram elindítására.

Az oktatás kapcsán a kancelláriaminiszter több példát is említett. Ezek közé tartozik, hogy 2010-ig meg kell teremteni annak feltételeit, hogy valamennyi rászoruló három éves gyerek óvodába járhasson, illetve minden középiskolában lehetőség legyen az angol nyelv tanulására. Kiss Péter kitért a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok bérpótlékának megteremtésére is.

A foglalkoztatás fejezetéről azt mondta, hogy a szociális miniszternek javaslatot kell készítenie a nemzeti gyakornoki programra. A család- és gyermekvédelem területéről megemlítette a kis összegű fedezet nélküli hitelek nyújtásának a rendszerét. Kitért a 100, 95 és 90 éves nyugdíjasok jubileumi támogatásának megvalósítására is.

Az egészségügy kérdéseit Kiss Péter külön nem részletezte, de megemlítette a mentő-, illetve a kistérségi járóbeteg-rendszer fejlesztését.

A közigazgatás kapcsán úgy fogalmazott, hogy 2012-ig meg kell valósítani az adminisztratív terhek fokozatos, de legalább 25 százalékos csökkentésének programját. Utolsóként említette a kistelepüléseken szolgálatot teljesítő rendőrségi állomány megerősítését.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az adócsökkentés finanszírozható-e a gazdaság kifehérítéséből, Kiss Péter azt mondta, egyfelől meg tudják teremteni a kiadáscsökkentés feltételét, de hisz abban, hogy a több ember által fizetett kevesebb adóból több bevétel folyik be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását