2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kiállítás rabok munkáiból

A sopronkőhidai börtön és fegyház lakóinak képzőművészeti munkáiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten; az Alkotások rácsok nélkül című tárlaton festmények, makettek, grafikák és miniatűrök is láthatók.
2008. szeptember 2. kedd 08:20 - Hírextra
Mint azt Albert József megbízott médiafelelős az MTI-nek elmondta: az érdeklődők csaknem 120 munkát tekinthetnek meg, amelyek között gyufaszálból készített Eiffel-torony, kamion és hajó mellett kerámiafigurák, portrék és tájképek is szerepelnek. Emellett Sopron városát ábrázoló festmény és női akt is megtekinthető a Hotel Hélia galériájában.

A börtönben Ábrahám Tibor nevelőtiszt vezetésével működik egy képzőművészeti szakkör, ahol 5-6 rab folyamatosan fest, rajzol, képkeretet készít, ragaszt, alkot, s az ő munkáikat mutatja be a szeptember 18-ig látogatható tárlat.

Az alkotók között van olyan, aki már a börtönön kívül is festett, mások itt kapnak kedvet a művészethez, s a képzőművészeti szakkörben megkapják azt a lehetőséget, hogy próbára tegyék tehetségüket. Ez a tevékenység arra is jó, hogy a rabok megismerkedjenek különféle művészeti ágakkal és gyakorolják azt akár szabadulásuk után is - hangsúlyozta Albert József.

A rabok alkotásait egyszer már láthatta a közönség, hiszen az idén májusban a soproni Lővér Hotel adott helyet a tárlatnak; sikeresnek bizonyult a kezdeményezés, nagy visszhangja volt, amit az is bizonyít, hogy több festményt megvásároltak a gyűjtők. Az eladott alkotásért kifizetett pénzt a fogvatartottak megkapják - hangsúlyozta Albert József. Hozzátette: volt olyan támogatójuk is, aki eszközöket, festéket, ecsetet, a kerethez szükséges anyagokat adományozott a szakkörnek, hogy tovább dolgozhassanak.

Szeretnék elvinni a tárlatot több városba is, mivel a művészek lázasan dolgoznak a rács mögött, de egyelőre bizonytalan a jövő, nem "tolonganak" a befogadóhelyek - jegyezte meg a médiafelelős.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását