2024. május 8. - Mihály

Fekete-fehér házasságok és faji szegregáció

Az Egyesült Államokban több mint 40 éve garantált szövetségi szinten a fehérek és feketék közötti házasság, a fajok közötti elkülönülés a társadalmi élet különböző színterein azonban nem tűnt el - hangzott el a Voice of America rádió tudósításában.
2008. szeptember 2. kedd 09:58 - Hírextra
A feketék és fehérek vegyes házasságáról, az ezzel kapcsolatos problémakörről egyre több szó esik Amerikában, hiszen jó esély van arra, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltjeként a fekete, kenyai apától és fehér, kansasi anyától származó Barack Obama legyen a Fehér Ház következő lakója.

Akkor, amikor Obama szülei 1961-ben összeházasodtak, több amerikai államban még tilos volt egy fekete és egy fehér ember frigyre lépése. Az amerikai legfelsőbb bíróság csak 1967-ben hozott határozatot arról, hogy a vegyes faji házasságokat tiltó rendelkezések alkotmányba ütközőek.

A rádió megszólaltatta a Virginiában élő fekete Charles Spearmant és a fehér Nancy Burnettet, akik kilenc éve házasok. Elmondták: otthon szokásos párként élik életüket, viszont bárhová mennek, az emberek a fekete-fehér házaspárt látják bennük.

Tapasztalatuk szerint a fekete és fehér közösségek az amerikai társadalomban nagyon ritkán vegyülnek, még a legjelentősebb fekete kisebbséggel rendelkező Washingtonban is.

"A feketék és a fehérek általában különböző templomokba járnak, nincs keveredés" - mondta Burnett, megjegyezve, általános jelenség, hogy a fekete és fehér negyedek elkülönülnek. Spearman szerint elég nyilvánvaló a faji szegregáció, amely "talán nem annyira szándékos, mégis létezik".
A VoA szerint az amerikai hírességek sokat tettek a faji elkülönülés enyhítéséért. Obama előtt Halle Berry Oscar-díjas színésznő vagy Tiger Woods, a golf szupersztárja igyekezett megváltoztatni a beidegződéseket. Woods büszkén vallja afro-amerikai és ázsiai vegyes származását.

Az Egyesült Államokban a 2000. évi népszámláláskor fordult elő először, hogy valaki egyszerre több faji származást is megjelölhetett. Hat és fél millió amerikai neve mellett szerepelt két vagy több rubrikában jel. Azóta már 25 százalékkal többen vannak azok az amerikaiak, akik vegyes faji hovatartozásúnak mondják magukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását