2024. május 3. - Tímea, Irma

Hurrikánra várva

Nemsokára eléri a Gustav hurrikán New Orleanst, Louisiana állam fővárosát. A városban csupán tízezer ember maradt, a többiek elhagyták otthonukat. A Mexikói-öböl kétmillió parti lakosából csak százezren maradtak, hogy szembenézzenek a veszedelemmel
2008. szeptember 1. hétfő 08:28 - Hírextra
Csupán tízezer ember maradt New Orleansban, ahova hamarosan megérkezik a Gustav hurrikán. Lousiana állam fővárosát félmillióan lakják, az agglomerációval együtt egymillió háromszázezren élnek az övezetben. Lousiana parti övezeteinek kétmillió lakójából csak százezren maradtak otthon.

New Orleans területe kilencszáz négyzetkilométer, ennek azonban a fele víz, így körülbelül egy Budapest-nagyságú települést kell elképzelnünk. Tengerszint "feletti" magassága mínusz kettő és plusz hat méter között változik. A város a Mississippi folyó torkolatában fekszik.

Igazi szellemvárossá vált New Orleans - mondta Ray Nagin polgármester még szombaton. A rendőrség 327 ezer embert evakuált. Akik maradtak, azok Nagin szerint a város magasabb részein laknak, azokon a területeken, amelyeket a három évvel ezelőtti Katrina hurrikán sem temetett víz alá. "Isten áldja őket" - tette hozzá Nagin, aki már a Katrina idején is a város élén állt, 2002 óta vezeti a várost a demokrata párt színeiben.

2005-ben 1800 ember vesztette életét az öbölben. Akkor a katasztrófahelyzet rossz kezeléséért Bush elnök is elismerte felelősségét. Vele egyébként vasárnap beszélt a polgármester, most az elnök azt mondta, úgy érzi, ezúttal rendesen felkészültek.

A Gustav egyébként már elérte a Mexikói-öböl partjait, az öbölben 26 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, és 184 kilométeres óránkénti sebességű szelet gerjeszt ( a harmadfokú hurrikánok 178-209 kilométeres óránkénti sebességgel csapnak le). Nagin szerint a mostani hurrikán lesz a 2005 óta felújított és megerősített biztonsági rendszer, így a gátak tesztje.

Ugyanakkor azt mondja, szerinte a nyugati partot el fogja önteni a víz, hacsaknem az eddig a legerősebb, hármas kategóriába sorolt hurrikán nem veszti erejét, és válik kettessé vagy egyessé.

A Gustav ugyanakkor bebizonyíthatja, hogy most már biztonságban vagyunk - tette hozzá a polgármester.

A hurrikán pusztítása következtében eddig 85 ember vesztette életét a múlt héten a karibi térségben, elsősorban Haitiban és a Dominikai Köztársaságban. Kubában negyedmillió embert evakuáltak a hurrikán útjából. Az országot negyedfokú hurrikánként érte el Gustav ( a legmagasabb az ötödik fokozat).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását