2024. április 20. - Tivadar

Elnök lesz-e Obama, a szupersztár?

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjének keresztneve, a kenyai származású apától kapott Barack név szuahéli nyelven "istenáldotta" embert jelent. Újságírók kiderítették, hogy héber nyelven is van értelme: olyan fénylobbanást jelöl, amely tisztító vihar
2008. szeptember 1. hétfő 09:07 - Hírextra
Ez a "magyaros" utalás az egyik magyarázata annak, hogy a szerző belevágott a hézagpótló mű megírásába. Nem a gyümölcs ízéről van szó természetesen, hangoztatja, hanem arról, hogy a félvér, de magát feketének valló politikus felemelkedése a magyar társadalom számára is tanulságos.

Bokor Pált felnőtt életének bő fele így vagy úgy - egykori állandó MTI-tudósítóként, később alkalmi riporterként, látogatóként, Hollywoood kutatójaként, filmíróként, vállalkozóként - 1980 óta az amerikai valósághoz is köti.

Nálunk Obama új név, de fiatal viselője hazájában már négy évvel korábban, az előző demokrata párti konvención az iraki háború ellen állást foglaló nagy hatású beszédével országos ismertséget szerzett, és még azon az őszön beválasztották őt az amerikai szenátusba is. Előválasztási ellenfele, Hillary Clinton viszont annak idején támogatta George Bush iraki háborúját - minden tapasztalata és befolyása ellenére talán ezért vesztett Obamával szemben.

A demokrata párt új csillagáról nemcsak Magyarországon, de egész Európában sem sokat tudtak eddig. Az Egyesült Államokban a szenátor két könyve és két róla írott kötet állt rendelkezésre. A későbbi szenátor többek között így tisztázta bonyolult családi hátterét, a kenyai fekete értelmiségi apa és a fehér anya válásba torkolló bonyolult sztoriját, majd édesanyja indonéziai férfival kötött második házasságának körülményeit, valamint saját nehéz fiatalságának és felemelkedésének fordulatait.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után komoly hátránynak számító másik keresztnév, a Hussein magyarázatát (hogy igazából nincs szó muzulmán neveltetésről) is így adhatta meg, így hirdethette meg változást és reményt hirdető gondolatait.

Az Obama által befutott pálya számos eleme nem sokban üt el más politikusokétól. Kellett hozzá a nehezen, tanulmányi kölcsönökkel "hitelbe" megszerzett jó diploma - kettőt is begyűjtött a legjobb egyetemekről, éppúgy mint felesége, Michelle, aki a demokraták mai szupersztárja szerint akár nála is jobb politikus lehetett volna, ha éppen nem kötötte volna le két lányuk nevelése. És persze kellett hozzá maga az időben megkötött jó és támadhatatlan házasság is.

(Az előző demokrata elnök viszontagságai mutatják, hogy bármilyen sikert ér is el a politikus különben, az erkölcsi kisiklás súlyosan megtépázhatja, de az Obama-családon e téren senki nem talált fogást.)

A megnyerő stílusú, karizmatikus Obama sikerének további titka Bokor Pál szerint az, hogy senki más nem volt előtte, aki olyan fölényesen tudott volna bánni korunk új kommunikációs eszközével, az internettel. Ez összefügg a fiatalsággal való kapcsolatával: ő maga is fiatalos megjelenésű, stábjában és hívei között igen sok a fiatal - és így különösen jól ért ahhoz, hogy miként rázza fel őket, hogyan keltse fel érdeklődésüket a politika iránt.

Ám, hangsúlyozza a szerző, az Obama-jelenség azzal is túlmutat a jelenlegi választáson - akár ő lesz az elnök, akár nem -, hogy mintegy betetőzi az amerikai fekete társadalom felemelkedését. Ez a folyamat valamikor a dzsesszel kezdődött, a kultúrával és a gazdasággal, majd a saját fekete középosztály kiépülésével folytatódott, s az utóbbi négy évtizedben fokozatosan elérte a politika csúcsát is. Obama félvér, de magát tudatosan az amerikai feketékhez sorolja.

Korábban is voltak fekete bőrű jelöltek, de ezúttal először lehet elmondani, hogy nem a bőr színe a meghatározó. Persze maradtak szélsőségesek, akiknek szemében elfogadhatatlan, hogy "egy néger" legyen a Fehér Ház lakója, de számukat tekintve már csak egy kisebbséget jelentenek.

A választás sorsát most igazából az fogja eldönteni, hogy mennyire sikerült a denveri konvención újra demonstrálni a hosszú előválasztási küzdelem által megosztott demokrata párt egységét, mondja a szerző. Ezen a téren szerencsés húzásnak tartja a (a rivális McCainhez hasonlóan hófehér hajú) Joe Biden alelnök-jelöltségét.

Az, hogy Obama a szenátus külügyi bizottságának elnökét választotta erre a tisztségre, magakadályozza, hogy ellenfelei "külpolitikai tapasztalatlanságot" gyanítsanak Obama táborában, és vele szemben a "veterán" McCain nemzetközi rutinjára hivatkozzanak. Ugyancsak fontosnak értékeli Bokor az előválasztásokon alulmaradt Hillary Clinton denveri kiállását Obama mellett.

A magyar olvasó pedig addig is, amíg novemberben eldől a küzdelem, Bokor Pál könyvéből jobban megismerheti az egész világ sorsát érintő amerikai belpolitikai küzdelem egyik főszereplőjévé vált Barack Obama - mint a szerző fogalmaz - "fergeteges és szabálytalan politikai karrierjét". (Bokor Pál: Barack Obama szupersztár – Atlantic Press, 144 oldal.)
Baracs Dénes
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását