2024. május 5. - Györgyi

Talma a győztes

A címvédő Talmácsi Gábor megnyerte a 125 kcm-es kategória versenyét a gyorsaságimotoros-világbajnokság San Marinó-i Nagydíján, Misanóban.
2008. augusztus 31. vasárnap 12:03 - Hírextra
Az Apriliával versenyző vb-címvédő magyar motoros mögött a brit Bradley Smith lett a második és az olasz Simone Corsi a harmadik.

Talmácsi Gábor, aki sikerével ismét harmadik a vb-pontversenyben, pályafutása nyolcadik futamgyőzelmét szerezte meg.

A magyar versenyző elképesztően motorozott a hétvégén: pénteken fölényesen nyerte az első szabadedzést, majd az 1. kvalifikáción is a leggyorsabb volt. Szombaton ismét csak a kipufogóját "szagolhatták" a riválisok, ő érte el a legjobb időt a második tréningen és megszerezte pályafutása kilencedik pole pozícióját, egyben sorozatban harmadszor indulhatott az élről.

Vasárnap a bemelegítésen már a pontversenyben éllovas francia Mike di Meglio volt a leggyorsabb és Talmácsi "csak" a második. Persze, ahogy a motorosok is mondják: a favoritnak a derbin kell győznie.

Talmácsinak remekül sikerült a rajtja, megtartotta első helyét, mögötte Bradley Smith és Nicolas Terol robogott, s a magyar már az első kör végén közel fél másodperces előnyt szerzett. A brit Scott Redding, aki szintén az első sorból, a negyedik helyről rajtolt, gyorsan befejezte a misanói viadalt, miután a harmadik körben nagyot bukott. Eközben a magyar tovább növelte előnyét 0.802 mp-cel vezetett Smith és 2.639-cel Terol előtt.

Az ötödik körben egyre jobban meglépett az üldöző bolytól Talmácsi és Smith, már közel 5 mp volt az előnyük a többiekkel szemben, amely a tizedikben már majd nyolc (!) mp volt. A magyar ugyanakkor képtelen volt lerázni üldözőjét, a mindössze 17 esztendős britet, aki a féltávnál kihasználta Talmácsi kisebb hibáját és az élre állt, így a címvédő üldözöttből üldözővé vált. A duó előnye ekkora már közel 10 mp-re nőtt.

Kilenc körrel a zárás előtt a pontversenyben éllovas francia Mike di Meglio megcsúszott és hatalmasat esett, de a saját lábán hagyta el a pályát, Talmácsi pedig visszavette a vezetést a brit sihedertől. Folytatódtak a bukások: ezúttal a német Stefan Bradl csúszott ki. Ő volt a 16. "elbukott" motoros.

Öt körrel a leintés előtt a vb-címvédő magyar klasszis magabiztosan, több mint egy mp-cel vezetett Smith, és majd 11 mp-ces előnye volt az üldözőkkel szemben. A hajrában pedig már nem változott a helyzet az élen.

"Nagyon nagyon boldog vagyok. Olaszországban különösen értékes a győzelem, s most újra sikerült. Azt hiszem sikerült találnunk egy olyan erőt, az új geometriát, amit remélem a következő versenyekre is át lehet vinni" - mondta az MTI-nek Talmácsi Gábor. "A motor az egész hétvégén remekül ment. A futam közepén elkövettem egy kisebb hibát, rosszul váltottam, kissé meg is csúsztam, de sikerült megoldani a helyzetet."

Eredmények:

125 kcm:
--------
1. TALMÁCSI GÁBOR (Aprilia) 40:03.679 p
2. Bradley Smith (brit, Aprilia) 40:09.081
3. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 40:18.067
4. Marc Marquez (spanyol, KTM) 40:20.737
5. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) 40:21.000
6. Andrea Iannone (olasz, Aprilia) 40:21.161

A vb-pontvereseny állása a 13. futam után (még 5 van hátra): 1. Mike Di Meglio (francia, Derbi) 186 pont, 2. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 158, 3. TALMÁCSI 147
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását