2024. május 3. - Tímea, Irma

Kevesebb az infarktus

Ha valamennyi étteremben, kocsmában, munkahelyen és hivatalban soha nem gyújt rá senki, egy év alatt jelentősen csökken a szívinfarktus miatt kórházba szállított betegek száma. A Skóciából származó adatokat a világ első számú orvosi folyóirata, a New Engl
2008. augusztus 29. péntek 07:11 - Hírextra
Amikor 2006-ban egy márciusi vasárnapon reggel hat órától Skócia egész területén megtiltották a cigarettázást minden kocsmában és egyéb vendéglátóipari helyen, sok dohányos és a dohányzás fennmaradásában érdekelt szervezet, személy közölte, hogy a törvény betarthatatlan, rengeteg vendéglő és italbolt tönkremegy, az ott dolgozók utcára kerülnek.

Ez a szöveg az Európai Unió sok országában elhangzott, de a nagyközönség - még a dohányosok nem kis létszámú csoportja is - sokkal megértőbb és törvénytisztelőbb, mint azt az anyagilag érdekeltek elhitetni próbálták. Skóciában a megkérdezettek 60 százaléka helyeselte az új törvényt és azóta már az Európai Unió sok országában füstmentes környezetben élhet az emberek többsége.
A gyermekek és felnőttek egészsége érdekében hozott rendelkezés kedvező hatásai hamar megmutatkoztak. Már az is jó jel volt, hogy Skóciában a cigarettázás vendéglátóipari tiltását lényegesen könnyebb volt elérni, mint Angliában. A törvény érvénybe lépése után néhány hét múlva a kocsmák 86 százalékában senki sem dohányzott.

Még egy év sem telt és Skócia területén 14 százalékkal csökkent a kórházakba infarktus gyanúja miatt beszállított dohányosok száma. A kutatók azt is vizsgálták, hogyan hatott a változás a nemdohányzókra, a passzív dohányzás áldozataira. Az eredmény itt is érvényesült: a mások füstjét szívók körében az infarktus gyakorisága 21 százalékkal lett kisebb.

A vizsgálat vezetője, Jill Pell azt mondta: "A tiltás kétféleképp is működött. Védte a nemdohányosokat, de úgy látszik, sikerült elérni, hogy a dohányosok egy része is leszokott a cigarettáról". A munkacsoport 5900 beteg sorsát követte és nyolc, korábbi vizsgálat adatait is földolgozta.

A kutatók idézik az Egyesült Államokban nyert tapasztalatokat is. Kaliforniában 1988-ban jelentősen emelték a dohánytermékek adóját és a legtöbb munkahelyen 1995-ben megtiltották a dohányzást. Azóta abban az államban az USA átlagánál háromszor gyorsabban mérséklődött a tüdőrák előfordulása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását