2024. március 29. - Auguszta

Jazzfesztivál negyedszer

Szeptember 4-7 között rendezik a 4. Újbuda Jazz Fesztivált az A38 Hajón, a Fonó Budai Zeneházban és az MU Színházban. A műfaj hazai élvonala mellett fellép a lengyel Zbigniew Namyslowski , az amerikai Matthew Shipp, Roy Campbell és a román Alexander Bala
2008. augusztus 29. péntek 10:34 - Hírextra
A fesztivált 2005-ben rendezték először a városrész születésének 75. évfordulója alkalmából - olvasható az MTI-hez eljuttatott sajtóanyagban.

Az A38 Hajón jövő pénteken az amerikai Matthew Shipp zongorista, Roy Campbell trombitás, Joe McPhee szaxofonos, Warren Smith dobos, William Parker bőgős koncertezik. Roy Campbell több fúvós hangszeren játszik, Joe McPhee a keleti-parti avantgárd dzsessz nagy egyénisége, a "zsebtrombita" mestere. A 75 éves Warren Smith a 60-as években Gladys Knight, Harry Belafonte, Barbra Streisand, Aretha Franklin, Marvin Gaye, Gil Evans, Charles Mingus és Miles Davis kísérője volt. Willam Parker a New York-i avantgárd színtér aktív szervezője.

Szombaton Barabás Lőrinc Dresch Mihállyal kiegészült Eklektric Bandje és az Óperentzia nevű formáció lép fel. A Fonóban az Ektar zenekar csütörtökön kortárs, improvizatív kamarazenéből balkáni, távol-keleti, afrikai zenéből ad ízelítőt.

A MU Színházban a Lágymányos Impromptu zenés-táncos improvizáció indítja a fesztivált csütörtökön. A vajdasági Mezei Szilárd hegedűs, brácsás pénteken a lengyel Adam Stodolski nagybőgőssel és Przemek Borowiecki ütőhangszeressel lép fel. A román Alexander Balanescu kortárs hegedűművész a Magony együttessel (Kovács Ferenc, Balogh Kálmán és Szandai Mátyás) társul ezen a napon.

Szombaton a Dresch Quartet és Zbigniew Namyslowski koncertje a MU szenzációja. Az alt- és szopránszaxofonon, fuvolán, harsonán, csellón zongorán játszó Namyslowski a lengyel dzsessz nemzetközi jelentőségű művésze. Első saját combóját 1961-ben alapította, Kelet-Európából elsőként turnézott az Egyesült Államokban 1962-ben, elsőként jelent meg lemeze Nyugaton.

Az Újbuda Fesztivált jövő vasárnap Benkő Róbert, Grencsó István, Lőrinszky Attila Triója, a Korom táncpropdukció és a Benkő-Grencsó-Kardos-Lőrinszky-Márkos-Mezei Kollektív zárja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását