2024. április 29. - Péter

Elmés állatok – videóval

Augusztus 29-e péntek van, a nyár utolsó munkanapja. Tegnap lett volna százéves Robert Merle, a XX. századi francia irodalom egyik legsokoldalúbb figurája. E sorok írója az „Állati elmék” című könyve miatt zárta először a szívébe.
2008. augusztus 29. péntek 15:03 - paulson
Robert Merle munkássága nem merül ki a beszélni megtanuló (és az emberek által rossz célra használt) delfinekről szóló olvasmányos regényben. Írt majmot örökbe fogadó és nevelő család kísérletéről is. De feldolgozta a Bounty lázadóinak sorsát is.

Beleásta magát a régmúlt történelmébe is: a Francia história cím alatt futó történelmi regényfolyama komoly segítség a három Henrik háborújától induló zűrzavaros francia korszak megértéséhez. Az 1968-as diáklázadásról közeli látképet nyújtott az „Üvegfal mögött”-ben. Hátborzongató, és felejhetetlen, ahogy a Mesterségem a halálban megrajzolta egy koncentráció tábor vezetőjének elképzelt életét.

Hosszan lehetne még soroloni az olvasói élményeket, hiszen Merle fantasztikusan oldotta meg a maga elé tűzött feladatokat. Nagy mesélő volt: legyen szó Castroék történetéről (Moncada), vagy egy olyan elképzelt helyzetről, mint egy atomtámadás utáni világ, vagy egy olyan vészhelyzet a bolygónkon, melynek során csak a férfiakat megtámadó betegség veszélyezteti az emberiséget.

Az irodalom oltárán a KFT A bálnák is emberek című opuszával áldozunk a mai napon, emlékezve Fa és Bi történetére.




Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását