2024. április 28. - Valéria

Visszafoglalták a lakást a jogcím nélküli lakók

Visszafoglalta azt a lakást egy roma család csütörtökön Kispesten, ahol jogcím nélkül laktak már huzamosabb ideje, s ahonnan augusztus közepén kilakoltatták őket.
2008. augusztus 28. csütörtök 18:10 - Hírextra
Az akcióról az UtcaEmbere Önkéntes Hálózat értesítette a sajtót.Varga Csaba élettársa és testvére már huzamosabb ideje élt a XIX. kerületi Vak Bottyán utcában egy volt gumiműhely három helyiségében, amit önkényesen foglaltak el.

Augusztus 13-án a kerületi önkormányzat által foglalkoztatott biztonsági szolgálat szóban felszólította őket, hagyják el az ingatlant. Ezt követően augusztus 15-én a biztonsági emberek rendőri biztosítással az utcára tették a háromtagú roma családot.

A kilakoltatásról semmiféle írásbeli határozat vagy értesítés nincs, ezt a kerületi alpolgármester sem tudta felmutatni. Vinczek György (MSZP) úgy nyilatkozott, hogy a biztonsági emberek a kerülettel kötött szerződés alapján jártak el. Arra ő sem tudott magyarázatot adni, hogy miért nincs írásos nyoma mindennek. A roma család kapcsolatba lépett pár nappal ezelőtt az UtcaEmbere Önkéntes Hálózattal, akik jogi segítséget ígértek nekik.

A hálózat levelet írt Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitánynak, mivel véleményük szerint a kilakoltatási akció jogszerűtlen volt, s kérték vizsgálja felül a rendőrök szerepét.

Tóth Gábor a hálózatot arról értesítette, hogy az ügyet áttette a XIX. kerületi rendőrkapitányságra, ahonnan viszont eddig semmilyen értesítést nem kaptak - mondta el a sajtó képviselőinek Vartonovszki Bálint, a civil szervezet aktivistája.

A kilakoltatott család arra kérte a kerületi alpolgármestert, hogy a telet "hadd húzzák ki" az általuk most visszafoglalt lakásban.Az alpolgármester csak annyit tudott mondani, hogy tájékoztatja a kerületi jegyzőt a kialakult helyzetről, s a további eljárásról ő fog dönteni.

Vinczek György közmunkát ajánlott a roma család tagjainak, valamint azt, hogy segítséget nyújtanak átmeneti szálláson történő elhelyezésükhöz. Mint mondta, mindenképpen törvényesen kell rendezni az ügyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását