2024. március 29. - Auguszta

Szigorodó fogyasztóvédelmi szabályok szeptember 1-től

A fogyasztóvédelmi hatóságnak is lehetősége lesz a jogsértő üzletek ideiglenes bezárására szeptember 1-től, míg az illegális húsüzemek akár kétmilliárd forintos bírságra is számíthatnak - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön a jövő hónap elej
2008. augusztus 28. csütörtök 12:46 - Hírextra
A szeptember 1-jén hatályba lépő változások legfontosabb elemei a fogyasztók tájékoztatására, a bírságszabályok módosítására, illetve a gyermekek és fiatalkorúak védelmére vonatkoznak - közölte a szóvivő internetes tájékoztatóján.

Ismertetése szerint bővülnek a fogyasztóvédelmi hatóságok eszközei, egységessé válik a fogyasztóvédelmi bírság rendszere, illetve annak mértéke.

Budai Bernadett azt mondta, a fogyasztóvédelmi hatóságnak lehetősége lesz a jogsértő üzlet ideiglenes bezárására, és mindenképpen bírságot kell kiszabnia a legsúlyosabb jogsértések esetén.

Megjegyezte, az élelmiszerbiztonsággal összefüggő esetek többségében nem mérlegelhetnek az ellenőrök, kötelező lesz bírságot kiszabniuk.

A kormányszóvivő elmondta, az eddiginél is szigorúbb szabályok lépnek életbe a gyermekek és a fiatalkorúak védelmére.

Közölte, hogy szeptember 1-től egy szervezet, az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Szolgálat felügyeli, illetve ellenőrzi az élelmiszereket "a szántóföldtől az asztalig".

Hozzátette: lehetővé válik a bírságok arányosítása, vagyis ugyanazért a hibáért egy kistermelőnek kisebb bírságot kell fizetnie, mint a jóval nagyobb felelősséggel és gazdasági erővel bíró hipermarketnek.

Budai Bernadett szerint újabb eszköz lesz a hatóságok kezében az illegális húsüzemekkel szemben, mivel akár kétmilliárd forintos bírságot is kiszabhatnak.

Mint mondta, a bírságot mindenképpen be kell fizetni 15 napon belül, nem lehet megvárni a jogorvoslat eredményét.

A kormányszóvivő elmondta, szigorodnak a közzététel szabályai, vagyis jóval szélesebb körben rendelhető el a hatósági döntések közzététele.

Amennyiben egy cég bármilyen elmarasztalást, szankciót kap a fogyasztóvédelmi szabályok megsértése miatt, akkor azt a hatóságoknak közzé kell tenniük - fűzte hozzá.

Budai Bernadett azt mondta, a legkirívóbb esetekben a határozatot attól függetlenül nyilvánosságra kell hozni, ha még nem született jogerős ítélet.

Példaként a fogyasztók egészségét, testi épségét veszélyeztető jogsértéseket, vagy a nem biztonságos termék forgalmazását említette.

Úgy vélte, a módosítások nemcsak a fogyasztókat, hanem a tisztességesen eljáró kereskedőket és vállalkozókat védik.

Emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés tavasszal több fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogszabályt fogadott el, illetve módosított.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását