2024. április 27. - Zita

Város és természet viszonya a Holdudvar Galéria tárlatán

Gyep/tégla címmel látható csütörtöktől a margitszigeti Holdudvar Galéria új tárlata, amelyen hét kortárs alkotó a város és természet viszonyára reflektál installációkon, fotókon, festményeken keresztül.
2008. augusztus 27. szerda 14:21 - Hírextra
A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kiállításának középpontjában a városi életforma, a természettel való közvetlen kapcsolat megszűnése áll. Mint a szervezők az MTI-hez eljuttatott ismertetőben írták, a bemutatott alkotások megoldást keresnek arra a feszültséggel teli viszonyra, melynek során elvész a lakótér otthonossága, s ezzel párhuzamosan erősödnek a civilizációs ártalmak.

A művészek mindezek ellenére humorral reflektálnak a városi létforma negatívumaira. Újfajta megközelítésük nem a város szürkeségét, anti-humánus jellegét hangsúlyozza, hanem a mai városlakó modernitás-tapasztalatát kezeli aktívan és ironikusan - olvasható a tájékoztatóban.
"Az alkotásokban megmutatkozó város és természet játékosan egymásnak feszülő kettőse egyszerre fedi fel a művészek e fiatal generációjának saját környezetéhez való újfajta viszonyát, valamint a természethez való tipikusan urbánus hozzáállást" - összegzi Lovass Dóra és Szalai Borbála kurátor a kiállítást.

Szemző Zsófia fűpárna installációja egyszerre mutat rá az "utcára kerülés" kegyetlenségére és a fűben álmodozás, a párnán pihenés kellemes élményére. Csiszér Zsuzsi fotóin a fű a Föld hajaként jelenik meg, amit meg lehet fésülni, copfba lehet fonni, vagy akár csatokkal összefogni. Albert Ádám installációjában a botanikus kertek növényrendszertani tábláinak formátumát ütközteti a digitális kultúrát megidéző piktogramokkal.

Tarr Hajnalka installációira a hagyományos vagy hétköznapi kontextus megsértése, átírása jellemző: Hapák Péter fotográfussal közös munkájában olyan terekben helyezett el egy bárányt, mint például a Déli pályaudvar.

Ferenczy Zsolt képsorozatain, installációin és objektjein montázsszerűen berendezett tájkertek és vágyterek reprezentációi jelennek meg. Az otthon közeli melegsége és a távol fenyegető, titokzatos vonzása fonódik össze játékosan, amely bármikor átfordulhat fenyegetettséggé, a fenyegetettség pedig a játékosságban oldódhat fel.

Koralevics Rita munkái a család és az otthon fogalomkörét járják körül, több alkotása foglalkozik saját gyökereinek és jelenbeli helyének keresésével; nevelkedésének helyszíneit a családi házak és nyaralók "madáretetőként" való átértelmezése mentén dolgozza fel.

Oravecz Tímea Anita fotóin egy omladozó ház falában talált szekrény, s az abban elhelyezett ruhák, személyes tárgyak láthatók, ezek segítségével az alkotó átértelmezi a köztér és magántér, a személyes és közösségi, a domesztikált és a nomád fogalmát.

A fiatal művészek munkái szezonzárásig, várhatóan szeptember 20-ig láthatók a margitszigeti Holdudvar Galériában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását