2024. április 26. - Ervin

Szeptember és a tudatos fogyasztók

Minden évszaknak megvannak a maguk tradicionális pénznyelő alkalmai. A kezdődő ősz például a gyerekes családok pénztárcáját terheli meg, nem kis mértékben: kezdődik az iskola, be kell vásárolni. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület tippjeit kértük a min
2008. augusztus 27. szerda 18:59 - Szalay Gergely
Drága
0-25 ezer forintba is kerülhet az iskolakezdés egy első osztályos gyereknek. Sokan már korábban megkezdték a vásárlást. Van, aki apránként veszi meg a szükséges tanszereket, hogy ne legyen olyan megterhelő - számolt be az RTL Klub Híradója.
Egy iskolatáskába került tolltartó, vonalzó, füzetek, toll, filctoll, írólap, zsírkréta, körző és tisztasági csomag. Az RTL Klub riportere a legszükségesebbekből a legolcsóbbat vásárolta meg, ez így 4355 forintba került. Ráadásul ehhez jönnek még a tankönyvek.
Az elsősöknek tízezer forint, a másodikosoknak, harmadikosoknak és negyedikeseknek várhatóan ötezer forint lesz a tankönyvcsomag ára. A felső tagozatosoknak pedig 9800 forint. Ez az átlag, lesz, ahol ennél többe, és lesz, ahol ennél kevesebbe kerülnek majd a kötelező tankönyvek.
FH
Merre forduljunk?

Szülőnek lenni általában is komoly felelősséget jelent, de valószínűleg iskolakezdés idején jelenti a legnagyobb kihívást. A gyermeknek igyekszünk minőségi termékeket venni, lehetőleg nem embertelenül sok pénzért – miközben fontos szempont az is, hogy az a csemetének valamennyire tessen az, amivel az amúgy sem népszerű iskolaév nagy részét tölti majd. Ami viszont ellentmond a második pontnak: általában a tetszetős/divatos/trendi termékek drágák. A gyerekek viszont hajlamosak versengeni egymással, ami a szülőket verheti költségekbe – megóvandó az utódokat a kirekesztettség traumájától. Jó megoldás nemigen van. Ajánlat, lehetőség annál több: gyakorlatilag nem lehet úgy betérni egy üzletbe, hogy valamilyen terméket ne az iskolakezdésre tekintettel ajánlanának. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkatársai (egyikük maga is gyakorló édesanya) segítettek nekünk kicsit tisztább képet kapni a helyzetről.

Általában

Vannak persze bizonyos szabályok, amiket mindenképp érdemes komolyan venni: így nem érdemes nagyon eldugott, kis üzletekben vásárolni (tisztelet persze a kivételeknek): itt kisebb a kínálat, és a garanciális problémákkal is lehetnek gondok. Érdemes komolyabb helyen vásárolni, és mindenképpen megőrizni a számlát – ha bármilyen probléma adódik, enélkül közel esélytelen a gondok rendezése. Nagyobb áruházak esetén is érdemesebb felkészülni a harcokra: a visszajelzések szerint üzlete válogatja, hol mennyire rugalmasak az ügyfelekkel. Jó esetben nem lesz probléma – de érdemesebb a rosszabbik alternatívára készülni. Fontos arra is odafigyelni, hogy a gyerkőcök mindennel együtt rendeltetésszerűen használják a megkapott dolgokat (kislányok esetében ritkább lehetőség, hogy az iskolatáskával focizzanak, de nem árt, ha a csemetékkel időben tisztázzuk, mennyire nem akarunk új holmit venni).

Trendek

A legkomolyabb kihívást a mindenkori divattrendek jelentik: komoly presztízsharcokhoz vezethet, ha a gyermek felszerelését nem az aktuális kedvencek díszítik: Harry Pottertől Shreken keresztül akár L'ecsóig, a kulinárisan fogékony rajzfilmpatkányig. Ha nem ezek a figurák díszítik a különböző íróeszközöket, már lehetnek gondjai a gyerekeknek. És persze akkor is, ha igen: villámgyorsan cserélődnek az aktuális hóbortok (így a kivárásra játszó szülők még spórolhatnak is: ha elég sokáig nem veszik meg a legújabb áhított árucikket, el is múlhat az érdeklődés). A kedves olvasó talán még emlékszik az illatos radírokra, a nyolcvanas évek közepéről: bizonyos szempontból utódjuk az UV-toll volt, a tavalyi év egyik nagy slágere. Idén is lesz jó pár, fel lehet készülni rájuk. A dolog mellett szól viszont az, hogy ezekkel talán némileg nagyobb kedvet lehet csinálni a gyerekeknek ahhoz, hogy iskolába járjanak és tanuljanak – a jópofa figurák talán adnak egy kis jókedvet is a tanuláshoz. A szülők legalábbis ebben bíznak.

Mint látható, a divathóbortok még az íróeszközökre és füzetekre is hatással vannak – még akkor is, ha több iskola már letett arról, hogy különféle előírásokkal szabályozza, mit használjanak a diákok. Valószínűleg nem függetlenül attól sem, hogy több családnak is gondot okozhat évente több tízezer forint kifizetése. A lapunkat információkkal ellátó hölgy szerencsésnek mondható: a tankönyvek tízezer forintos árán túl különösebb kiadásai nem voltak – mondta. Sőt: vannak iskolák, ahol az elsősök tankönyvcsomagját pályázati pénzekből az intézmények állják – igaz, másutt az előírások eltörlésével próbálják mérsékelni a szülőkre jutó terheket. A jó hír az, hogy a tornacipők terén még nincs érdemi divat diktálta kényszer (legalábbis általános iskola második osztályban), és az iskolák sem élnek különösebben szigorú elvárásokkal – így ez a téma az ezer forint körül kapható hagyományos formavilágú tornacipőkkel letudható.

Technika

Akcióztak
Az új fogyasztóvédelmi törvény alapján akár 2 milliárd forintos bírságot is kiszabhatnak az ellenőrök, és bezárathatják a jogsértő vállalkozó üzletét - hangzott el a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) budapesti sajtótájékoztatóján.
Az NFH és hét másik, a fogyasztóvédelemben érintett hatóság közös nyári akciósorozatot tartott június 30. és augusztus 25. között. Az úgynevezett Kánikula Kommandónak nem a bírságolási rekordok megdöntése volt a célja, hanem az emberek biztonságának a növelése - mondta Vittich Tamás, az NFH főigazgatója..
MTI
Iskolakezdés idején a gyanútlan szülőket az informatikával is megkörnyékezik: alsóbb osztályokban szerencsére még nem jellemző az ilyen kényszer, de tagozattól függően és az életkor növekedésével aktuálissá válhat a kérdés.

Itt ha lehet, még nehezebb a helyzet, mint másutt: a legkülönfélébb asztali gépek és laptopok közül lehet válogatni – amikkel kényelmesen csőbe lehet húzni a témában kevésbé járatos vásárlókat. Ráadásul igazán használható ötlettel sem tudunk szolgálni: alapelvként elfogadható, hogy lehetőleg ne egy nagyáruházban akarjuk beszerezni a komputert, a napilapok és a kertészeti osztály közt félúton – már érdemesebb az elektronikai nagyáruházakban körülnézni, de a legbiztosabb egy helyi kiskereskedő/szervíz igénybevétele. Törvénytisztelő jó tanács: a legális Windows használata nem hülyeség, vegyék meg az operációs rendszert, ha már ragaszkodnak az ablakoshoz (és ne utasítsák el élből a Linuxokat sem, nem olyan rosszak azok, mint azt sokan (jellemzően a témához nem értők) állítják. Kisebb helyeken ráadásul jobb eséllyel lehet igényeinkhez és szükségünkhöz szabatni a gépeket.

Hasonló a helyzet a mobiltelefonok esetében is: hosszasan lehet vitatni, kell-e a gyereknek saját mobil, de ha a válasz igen, akkor sem biztosan jó ötlet drága mindentudó modellel felszerelni a csemetéket: elveszíthetik, ellophatják tőlük – jobb, ha ilyen veszélyeknek nem drága készülékeket teszünk ki – a különböző híváskorlátozásokról nem is beszélve (hacsak nem akarjuk a gyermek közléskényszerének minden anyagi vonatkozását állni).

Akármilyen technikai eszközről legyen is szó, egy valamit nem árt szem előtt tartani, mégpedig a jótállással kapcsolatban: kormányrendelet kötelezi a forgalmazókat, hogy kérés esetén ők bonyolítsák a tárgyalásokat a szervízzel is – ezt a lehetőséget természetesen meglehetősen ritkán reklámozzák a kereskedők. Viszont (lévén a kereskedő szerződő fél) kötelesek eleget tenni az ilyen irányú kéréseknek. Ne hagyja magát a tisztelt olvasó, ha húzódoznának.

Instant vagy válogatott?

Ha ilyen súlyú problémái nem is akadnak túl gyakran az embernek, az a kérdés még felmerülhet, hogy mennyire lehet bízni az előre elkészített tanszercsomagokban: itt sem elhanyagolhatóak az anyagi szempontok.

Az általános tapasztalatok közt mutatkoznak eltérések: némelyik csomag viszonylag jól használható (ha nem ragaszkodunk a színes figurákhoz, a füzet füzet marad), akadnak gyakorlatilag használhatatlanok is: meglepő módon olyanok is, amiket az iskolák árusítanak – legalábbis hallottunk ilyen történetet is. Írószerek tekintetében akadhatnak különbségek, a papíráruk nem feltétlen különböznek egymástól radikálisan. A legolcsóbb értelemszerűen nem feltétlen a legjobb is, ahogy sok esetben a legdrágább sem jobb annyival, mint más termékek – nem árthat nem gazdag de tapasztalt anyukákkal egyeztetni, nekik szoktak hasznos ötleteik lenni.

Summa summárum

Az iskolakezdés mindenképp komoly anyagi megterhelést jelent – gyakorlatilag függetlenül attól, hogy mennyi pluszterhet ró a szülőre az iskola. Érdemes alaposan felmérni a kínálatot, és felkészülni a legrosszabb eshetőségekre is. Emellett nem szabad elfelejtenünk a számlát – erre a fogyasztóvédők is többször felhívták figyelmünket. Nem véletlenül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását