2024. április 20. - Tivadar

Folyamatos vérnyomásmérés gyerekkorban

A magas vérnyomás nem csak a felnőttek körében, de gyerekkorban is mind gyakoribb, és ennek mielőbbi fölismerése, szükség szerint kezelése a gyermekek vérnyomásának rendszeres mérését teszi szükségessé. Az Amerikai Szív Szövetség nyilvánosságra hozott áll
2008. augusztus 27. szerda 07:00 - Hírextra
Sokféle szűrővizsgálat létezik, de egyelőre a vérnyomás mérése a legjobb és legköltséghatékonyabb szűrés, amelyet az egészségügyben végezni lehet. Fontos vizsgálat, hiszen a magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik jelentős kockázati tényezője.

A gyerekek szinte valamennyien hajlamosak a "fehér köpeny" magas vérnyomás jelenségére. Sok felnőttnek is azonnal megemelkedik a vérnyomása, ha fehérköpenyes személy lép melléje és a karjára teszi a műszer mandzsettáját, de a gyerekeknél ez valósággal törvényszerű. Az Amerikai Szív Szövetség ezért azt javasolja, hogy a gyerekek vérnyomását ne alkalomszerűen mérje meg a doktor vagy a nővér, hanem 24-órás vérnyomás-monitorozás történjék.

Az egésznapos és éjszaka is folytatódó vérnyomásmérés során a kis páciens karján van a szerkezet mandzsettája, a műszert pedig övön viseli a vizsgálati személy és az automatikusan, beállításától függően 15-20 percenként bekapcsol és méri a vérnyomást. Az eszközt hamar megszokja a gyermek és ez a módszer arról is fontos információt ad, hogyan alakul a vérnyomás éjszaka.

Alvás közben a vérnyomás csökken és hajnalban vagy a reggeli órákban emelkedik fel a nappali értékre. Az éjszakai vérnyomáscsökkenés elmaradása bizonyos kóros állapotokra jellemző. Tekintve, hogy a 24-órás vérnyomás-monitorozás gyermekkorban új módszer, a szakemberek szerint még hosszabb időre van szükség, hogy ennek részletei tisztázódjanak.

A tudományos társaság állásfoglalása az egésznapos vérnyomásmérést különösen akkor tartja elengedhetetlennek, ha a rendszeresen magasabb vérnyomás miatt már gyermekkorban gyógyszeres kezelésre van szükség.

A gyerekeknél kórosan emelkedett vérnyomásnak az számít, ha a mért érték legalább háromszor eléri vagy meghaladja a gyermek neme, életkora és testmagassága szerinti átlag 95 százalékát. A fiataloknál ez gyakran nem az a magasvérnyomás-betegség, amely felnőttekben önálló kórkép, hanem valamilyen szervi baj tünete, úgynevezett másodlagos magas vérnyomás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását