2024. április 26. - Ervin

A boldogságot keresd az ARC-on

Több mint hatvan óriásplakátot, fotókat, képregényeket, egyperces filmeket, valamint kilencven egyéb plakátot láthat "a boldogság jegyében" a közönség csütörtöktől csaknem három héten át Budapesten, az Ötvenhatosok terén, a 9. ARC-kiállításon. A pályázat
2008. augusztus 26. kedd 14:34 - Hírextra
Mint azt Geszti Péter, az ARC egyik alapítója a díjátadót megelőző sajtótájékoztatón felidézte, arra kérték a pályázókat, gondolkodjanak el azon, meg lehet-e jeleníteni a boldogságot vagy annak hiányát vizuálisan.

Az idei ARC óriásplakát-pályázat győztese a Barta Árpád és Szabó Ádám alkotópáros lett Már bennem című munkájával. Az év kulturális plakátja Tóth Andrejé lett, aki az A38 állóhajónak tervezett munkájával érdemelte ki az elismerést. Az egyperces film kategóriában Turai Balázst jutalmazták Last Minute című alkotásáért.

Bakos Gábor, az ARC ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kiállítás zsűrijének dilemmát okozott egy plakát, mely néhány vonallal megrajzolt női nemi szervet ábrázol, amint a Boldogság gyere haza című sláger refrénjét "énekli". A zsűri végül úgy döntött, a munkát nem állítja ki, de díjat ítél neki. Így született meg a Dilemma-díj, amelyet Malatinszky Vivien vehetett át kedden.

Rohonyi Gábor filmrendező az egyperces filmeket értékelve arra mutatott rá, hogy a beérkezett alkotások elgondolkodtatóak, mindegyik munka a nézőnek is teret hagy.

Bakos Katalin művészettörténész a kulturális intézmények számára kiírt pályázatra beérkezett kulturális plakátokról szólva azt hangsúlyozta, hogy kevés a kiemelkedően jó munka, de az összkép "nem elkeserítő". Mint mondta, a plakátok megalkotásánál veszélyt jelenthetett az avíttság és az új trendek túlhajtása is.

A Partners Hungary Alapítvány két üzenet megjelenítését várta az ARC-cal közösen kiírt pályázatára jelentkezőktől. Mint azt Deák Éva

ügyvezető igazgató elmondta, a "Nőkszava - a férfiak és nők esélyegyenlőségének kérdései" témakör a nők és a férfiak valódi társadalmi esélyeinek mértékéről, minőségéről, buktatóiról szól, a "Ne csak a lépcsőházban mondd el a frankót!" című témakörrel pedig a részvételi demokrácia erősítése a céljuk, azt szeretnék tudatosítani, hogy a "lépcsőházi", utcai politizálás mellett mindenkinek van joga és esélye a politikai döntéshozókkal kapcsolatba kerülni.

A szeptember 16-ig látható ARC-kiállításon az óriásplakátok, a filmek, a kulturális és az alapítványi felhívásra készült plakátok mellett több céges pályázatra beküldött alkotást is megnézhetnek az érdeklődők.

Bakos Gábor, az ARC ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az idén először gyerekeknek is hirdettek pályázatot, amelyre még szeptember 15-ig lehet jelentkezni. A "Mi a legjobb dolog a világon?" témában rajzolt, festett, ragasztott, digitális technikával készült A4-es formátumú alkotásokat vár az ARC. A gyerekek két kategóriában - 6-10, és 10-14 éves korcsoportban - nevezhetnek. A zsűri által kiválasztott legjobb 50 alkotást óriási méretűre nagyítják ki, hogy október 3-tól a fővárosban, a IX. kerületi Ferenc Napi Búcsún, a Bakáts téren, szabadtéri kiállításon ország-világ számára kiderüljön, minek örül manapság egy kisdiák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását