2024. április 24. - György

Az új program az eddigi egyenes folytatása

A miniszterelnök szerint a kormány folytatja azt a programot, ami 2007 ősze óta a kabinet politizálásának középpontjában szerepel. Gyurcsány Ferenc erről kedden beszélt Budapesten újságírók előtt, arra a kérdésre válaszolva, mit tartalmaz gazdaságélénkítő
2008. augusztus 26. kedd 14:37 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondta: kedden az MSZP-frakció ülésén fejezik be azt a konzultációsorozatot a frakcióban és a kormányban, amit az elmúlt hónapokban folytattak. Hozzátette: szerdán hozzák nyilvánosságra azt a programot, ami a következő évekről szól, és ami szavai szerint lényegesen több, mint pusztán adóprogram.

A miniszterelnök szerint a program folytatja, ami 2007 ősze óta a kormány politizálásának középpontjában szerepel. Kiemelte, hogy az adócsökkentést, az adóegyszerűsítést, az adóalapok szélesítését, és az adóbeszedés szigorítását egyszerre kell megvalósítani.

Nem elég csak adóról beszélni, mellé kell tenni a szociális rendszer átalakítását, az oktatás megújítását is - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc közölte: a program elkészítésekor sokak véleményét figyelembe vették, és nem csak az SZDSZ-ét, hanem más párt álláspontját is.

Daróczi Dávid kormányszóvivő hétfőn az MTI-nek azt mondta, kedden az a konzultációsorozat fejeződik be az MSZP-frakció ülésén, ami a dobogókői egyeztetéssel indult. A szóvivő a főbb témák között említette az adókat, a segély helyett munkát programot, az oktatás területét, a versenyképesség javítását.

A kormány és az MSZP vezetésének júniusi dobogókői tanácskozásain Gyurcsány Ferenc többek között arról beszélt, hogy át kell alakítani a szociális támogatások rendszerét az állástalanok segítése érdekében, illetve hogy egyszerűbb adórendszerre, kevesebb adókedvezményre van szükség Magyarországon. A kormányfő, szocialista pártelnök szerint a gazdasági növekedést úgy lehet ösztönözni, hogy egyszerre több ponton kezdeményeznek változtatásokat: az adó- és járulékrendszer megújítását, a szociális rendszer átalakítását, valamint a képzésben és a szakképzésben elindított programok folytatását, ha kell, módosítását.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, miután június 24-én találkozott Gyurcsány Ferenccel, cselekvési programot kért a kormányfőtől. Mint akkor mondta, az SZDSZ felelős ellenzéki pártként ennek megismerése után dönti el, tudja-e támogatni azt.

Gyurcsány Ferenc Népszabadságban szerdán megjelenő, Megegyezés című írásának bevezetője szerint - amint a napilap kedden közölte - a dokumentum "javaslat Magyarországnak arra, hogy merre menjen a következő években. Cselekvést szolgáló terv, de több annál".

Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője az MTI-nek szombaton azt mondta, csak akkor lehet komolyan venni a kormány gazdasági programját, ha abban a következő három évre legalább ezermilliárd forintos adó- és ugyanekkora mértékű állami kiadáscsökkentés szerepel. A politikus beszélt arról is, hogy gátat kell szabni az infláció növekedésének, ezért nem támogatják az általános forgalmi adó kulcsának növelését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását