2024. március 29. - Auguszta

Harc az utolsó aranyakért

Ez már az utolsó nap, a pekingi olimpia ma délután véget ér. A magyar vízilabda válogatottnak azonban még van egy fontos dolga, ugyanis a pólótorna döntőjében az amerikaiakkal csap össze az aranyért kilenc óra nyegyventől. Aranyat osztanak még ma röplabdá
2008. augusztus 24. vasárnap 09:12 - Gedei Szilárd
Az utolsó aranyakért

Az utolsó nap első csapataranyát az Egyesült Államoknak osztották ki mégpedig férfi röplabdában. Az amerikaiak a szintén nagy esélyes Brazíliát verték meg 3-1 arányban, de azért ne higgyék azt, hogy könnyű meccs volt ez a győztesnek. Hiszen mindhárom elveszített játszmában 20 pont fölé értek a dél-amerikaiak, csak valahogy a végén jobban koncentráltak a kék mezesek. Akiknél Stenley fantasztikusan játszott, igazi vezéregyéniségévé vált a valamivel esélytelenebbnek tartott amerikaiaknak. Ráadásul az első szettet a sárgák nyerték, de azután indult a jenki henger - győzelmükkel húz év után állhatnak föl ismét a dobogó legfelső fokára. A bronzérmet egyébként az oroszok szerezték, meg miután legőzték a teljesen motiválatlanul pályára lépő olasz válogtottat.

A nagy söprés, azaz hogy a két sima, teremben játszott és a két strandröpi szám közül mindet behúzzák nem sikerült a csillagos-sávos lobogósoknak. Ugyan mindkét párosuk nyert a homokon, de a nők teremröpi döntőjét elbukták - persze, hogy a brazilok ellen.

Az olimpia legfontosabb meccse

Számítani nem számítok semmire, csak győzni akarok! – mondta a még tegnap a vlv.hu-nak az olimpiai újonc Hosnyánszky Norbert arra a kérdésre, hogy mire számít az amerikaiak elleni döntőben. Nos, Hosi hozzáállása reméljük, az egész csapatra átragad és mindent megtesznek majd a zsinórban harmadik olimpiai bajnoki címük megszerzéséért.

Ami egy óriási lehetőség, hiszen még soha, senkinek nem sikerült ezt a hihetetlenül komoly tettet végrehajtani. Persze nem is ez számít igazából, hanem hogy Pekingben is csúcsra érjenek a fiúk, azaz a magyar férfi vízilabda válogatott. Erre pedig megvan minden esélyük, hiszen meglepetésre a szerbeket is búcsúztató (és milyen játékkal!) Egyesült Államok gárdájával mérkőzünk majd a címért.

De hogy kerültek ezek az amerikaiak a fináléba? Na ez az, amit senki nem tud megfejteni, főleg nem a kínai, az olasz, a horvát, a német és a szerb válogatott – ők alkották ugyanis a tengerentúliak pekingi trófeagyűjteményét a mai napig. De ne is csodálkozzunk a felsoroltakon, mert ők sem tették. Az USA ugyanis felettébb meglepő játékot produkált az egész olimpián, sőt már előtte is (Leányfalun vertük meg őket utoljára a helyi strand vizében 8-7-re). A titkuk pedig nem is titok igazából: végig eszeveszett keményen játszanak, igazi erős fiúk alkotják a csapatukat, akik ha kell, körömszakadtáig őrzik emberüket, ha pedig azt kell, hát egész meccsen oda-vissza úszkálnak a két kapu között és nem fáradnak el.

Az igazság azonban az, hogy ellenfél feltérképezése leginkább a csapat feladata, mi inkább foglalkozzunk saját hőseinkkel, a Kemény Dénes vezette magyar vízilabda válogatottal! Hiszen hatan is harmadik olimpiai bajnoki címüket szerezhetik meg ma délelőtt, Kásás, Szécsi, Benedek, Kiss, Molnár és Biros triplázhatnak, Gergely, Varga Tamás és Madaras a második címükért harcolhatnak, és van négy újoncunk is, akik először érezhetik meg a győzelem édes ízét: Varga Dániel, Kis Gábor, Hosnyánszky és Varga Dénes is először nyerhet. Persze ezért először majd meg kell dolgozni és le kell győzni a meglepetésre a döntőbe kerülő, de nagyon erős ellenfelet.

Nem lesz azért egyszerű

Hiszen erre vártunk négy éve, amikor – ugye emlékeznek rá? – óriási csatában, három gólos hátrányból fordítva sikerült 8-7-re megverni a szerbeket Athénban. Most pedig a szerbek sehol, sőt a világbajnok horvátok sem, Montenegrót meg mi ütöttük ki. Ennyit a nagy balkáni trióról…

De jobban tesszük, ha nem bízzuk el magunkat. 9 óra 40 perckor ugyanis egy végletekig motivált amerikai csapat ugrik majd a medencébe, akik tudják, hogy még egyszer ilyen közel aligha állnak majd mostanában az olimpiai győzelemhez. Ezt azonban nekünk sem kell magyarázni, Kemény Dénes együttese ugyanis csak profikból áll, akik minden bizonnyal lelküket is kiteszik majd a medence vizére ezen a döntőn.

Ennek pedig elégnek kell lennie…

Olimpiai csúcs a végére

Kiosztották az utolsó atlétikai aranyat is ma hajnalban a férfi maratoni dobogósainak. Samuel Wansiru úgy nyerte a 42 kilométeres távot, ahogyan azt egy kenyainak kell – végig a mezőny elején haladt és a végén váltott ritmust. 2:06:32-os időeredménye olimpiai rekord (nehogy már az utolsó napon csúcs nélkül maradjunk), a marokkói Jaouad Gharib második, és az etióp Tsegay Kebede harmadik helye pedig az abszolút afrikai papírformát jelentette.

A tegnapi nap eseményeinek összefoglalóját itt olvashatják.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását