2024. május 5. - Györgyi

Fogy a víz Indiában

Hiába gázolnak bokáig a vízben az emberek Újdelhiben, mégis fokozódik a vízhiány. A természetes vizeket ugyanis betemették, a vezetékeket nem újítják fel, és temérdek az illegálisan felhasznált víz - tudósít a német Die Welt című lap internetes kiadása.
2008. augusztus 24. vasárnap 17:14 - Hírextra
A fővárosban több százra tehető a kiszáradt vízfolyások száma. "Régen a talajvizet táplálták, most a helyükön házak, parkok állnak vagy utak futnak" - magyarázta V. K. Dzsain, a Tapas környezetvédő szervezet munkatársa.

Dzsain beadványa nyomán a legfelsőbb bíróság most kötelezte a város önkormányzatát, hogy élesszenek újjá 611 ilyen régi vízfolyást. A városi vízfolyások kulcsfontosságúak a gyorsan fejlődő indiai metropoliszok számára - segítenek elnyelni az esővizet, védenek az árvíztől, táplálják a talajvizet és vízzel látják el a háztartásokat.

Az indiai fővárost 16 millióan lakják, és ez a szám egyre nő - a víz pedig fogy. Az indiai ipari- és kereskedelmi kamara egy júliusi tanulmányban így fogalmaz: "a fővárost állandóan vízhiány fenyegeti, különösen a száraz időszakban. A helyzet a jövőben tovább fog romlani". A város átlagosan 4,3 milliárd liter vizet használ el egy nap - a talajvíz szintje pedig évente tíz métert süllyed.

A vezetékekbe táplált víznek pedig negyven százaléka elvész. A 9000 kilométeres vízvezeték-hálózat sok helyen szivárog, nem beszélve a szisztematikus vízlopásról. De még a törvényes vízvezetékkel rendelkezők csaknem negyede sem fizet a vízért. Így a forró hónapokban előfordul, hogy az elővárosokba órákig vagy napokig nem is jut víz.

Ezért a jómódúak közül sokan saját kutat ásnak. A körülbelül félmillió kút több mint fele illegális - és persze díjmentes. A jólszituált polgárok így átlagosan négyszáz litert fogyasztanak egy nap - a többieknek húsz literből kell kijönnie.

"A fővárosban a víz szűkös erőforrás lesz az elkövetkező években, több viszályt és környezeti problémát eredményezve" - figyelmeztet ezért a kereskedelmi kamara. "Alig akad már édesvíz Újdelhiben. Ami még maradt, a következő években el fog fogyni, ha semmi sem változik" - mondta a központi talajvíz-hatóság egyik munkatársa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását