2024. május 3. - Tímea, Irma

A szemre és a szájra koncentrálunk

A keleti és nyugati kultúrákban nevelkedett emberek másként néznek egymás "szemébe" - erről a Glasgow-i Egyetem pszichológusai számoltak be a Public Library of Science (PLoS) című nyílt tudományos portálon publikált tanulmányukban.
2008. augusztus 24. vasárnap 21:58 - Hírextra
Az olasz Roberto Caldara által vezetett kutatócsoport azt vizsgálta, miről ismerik fel a másik embert a különféle kultúrák képviselői. Eredményeik szerint míg a nyugatiak ismerőseiket leginkább a szem és a száj alkotta háromszögről azonosítják, addig az ázsiaiak inkább az orra fókuszálnak. Ez igazi meglepetés, mivel korábban a pszichológia azt feltételezte, hogy az emberekben ugyanaz a biológiai mechanizmus játszódik le.

Caldara csoportja különféle teszteknek vetett alá 14 fehér és 14 keleti önkéntest. Elsőként fényképekről kellett arcokat megjegyezniük, majd kiválasztaniuk őket egy újabb fotósorozatból. Ezután 56 portréról kellett megállapítaniuk, hogy "ázsiai" vagy "nyugati" személyt ábrázolnak-e. A kutatók mindkét kísérleti szakaszban megfigyelték az önkéntesek szemmozgását, megkeresték azt a pontot, amelyre a kísérlet résztvevői fókuszáltak.

"Minket is megleptek az eredmények. Felfedeztük, hogy a nyugatiak és a keletiek teljesen másféle stratégia alkalmazásával ismerik fel az arcokat. Míg mi elsősorban a szemekre és ezután a szájra pillantunk, a keletiek az orrot nézik meg először. Az arc mértani közepe stratégiai pont, mivel így látható legjobban az arc egésze, de enged a részletekre is figyelni" - magyarázta tapasztalatait Roberto Caldara az olasz hírügynökségnek adott interjújában.

A kétféle stratégia azonban végül ugyanarra az eredményre vezet: mindkét csoportba tartozó önkéntes átlagosan ugyanannyi arc megjegyzésére képes.

"Ezeket a percepciós különbségeket az a kultúra határozza meg, amelyben felnőttünk, nem valamiféle genetikai különbözőség" - hangsúlyozta Caldara - "más vizsgálatok, amelyekben Amerikában felnőtt ázsiai fiatalok vettek részt, bebizonyították, hogy az ő felismerési módszerük a nyugatiakéval egyezik. Kulturális tapasztalat által kialakított különbözőségek magyarázzák például azt az ismert tényt is, hogy az nyugatiak individualistábbak, a keletiek pedig sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösséggel való harmonikus együttélésre".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását