2024. május 2. - Zsigmond

A kínai aranynemzedék

A pekingi olimpiai játékok a kínai sportolók sikeres új nemzedékének felemelkedését hozta: az aranyérmeknek több mint a felét olyanok nyerték, akik először szerepeltek olimpián - állapította meg vasárnap a kínai küldöttség vezetője.
2008. augusztus 24. vasárnap 13:21 - Hírextra
"Összesen 26 egyéni aranyérmet nyertek olimpiai debütánsok, és ők voltak a legfőbb húzóerői négy csapatgyőzelemben is" - jelentette ki Liu Peng (Liu Peng), aki arra is felhívta figyelmet, hogy a kínai olimpiai csapatnak csaknem kétharmada ötkarikás újonc.

Kína 639 fős csapata 51 aranyat, 21 ezüstöt és 28 bronzot nyert, ennek ellenére az összesített éremtáblázaton nem sikerült megelőzni az Egyesült Államokat, amely, bár csak 36 aranyat szerzett, összesen 110 érmet vitt haza. Liu szerint ezzel a kínai delegáció "teljesítette küldetését", túlszárnyalva a korábbi olimpiák eredményeit.

Kína megtartotta hagyományos uralmát súlyemelésben, tornában, műugrásban, asztaliteniszben, tollaslabdában, lövészetben, női cselgáncsban, összesen 39 aranyat nyertek a hazaiak ezekben a sportágakban.

Összesen 20 sportágban szereztek érmet, az athéni 18-cal szemben. Áttörést értek el ökölvívásban, íjászatban, evezésben, trampolinban, vívásban, vitorlázásban és női tornában. A kínai csapat Liu szerint azzal is büszkélkedhet, hogy tagjai egyetlen doppingvétséget sem követtek el.

""Eredményeink az egész ország, az egész nemzet támogatásának, valamint az elmúlt 30 év stabil politikai és gazdasági környezetének köszönhetők" - jelentette ki a küldöttségvezető, aki egyúttal köszönetet mondott a kínai olimpikonok mellett működő 38 külföldi edzőnek. Liu szólt arról is, hogy az egész nemzetet hatalmába kerítő "aranyláz" ellenére a közvélemény megőrizte józanságát, és értékelt minden sikert az első helytől a nyolcadikig.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását