2024. május 2. - Zsigmond

Csaltak a bírók?

Csötönyi Sándor elégedetlen a pekingi olimpia ökölvívótornáján tapasztalt pontozói felfogással, ezért a kontinentális szövetség (EABA) alelnökeként szeptemberre összehívta a európai országok képviselőit - tájékoztatott a Magyar Olimpiai Bizottság.
2008. augusztus 23. szombat 22:16 - Hírextra
Csötönyi elmondta, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) legutóbb egy szűk körű megbeszélést tartott, miután a pekingi játékokon számtalan találkozó végeredménye keltett felháborodást a nézők és a szakemberek körében.

Ezen a tanácskozáson - amelyen Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is részt vett - öt vitatott mérkőzés, köztük Bedák Pál összecsapásának videofelvételét játszották le.

A szövetség vezetőinek körében azonban az újrajátszások alapján sem alakult ki egységes álláspont a pontozás elveiről. A pontozói felfogás ugyanis többek - így Csötönyi Sándor véleménye szerint is - következetlen, így követhetetlen.

Csötönyi Sándor emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) tavaly hivatalba lépett tajvani elnöke, Vu Csing-kuo azt tervezte, hogy minden mérkőzés értékelését utólag videofelvételek újrajátszásával ellenőrzik, s ha a pontozó egy-egy érvényes ütésnél nem nyomja meg a pontozói gép gombját, akkor azonnal eltiltják.

Csakhogy Csötönyi Sándor véleménye szerint az ellenőrzésben az elnök bizalmi emberei, - angolszászok és ázsiai képviselők - akik többségben vannak, csaknem minden esetben mindent a legnagyobb rendben találnak.

"Ezt nem hagyhatjuk és nem is hagyjuk... Szeptember második felére összehívtam az európai országok képviselőit, szeretnénk biztosítani az ökölvívás pontozásának tisztaságát és tárgyilagosságát, különben meghal az amatőr ökölvívás" - hangsúlyozta Csötönyi.

Az elégedetlenek között van Rudi Obreja, a Román Ökölvívó Szövetség elnöke, a nemzetközi szervezet (AIBA) technikai delegátusa is, aki pénteken nyilatkozott úgy, hogy szerinte manipulálták a pontozók kijelölését a pekingi olimpia bokszmérkőzésein.

A román sportvezető elmondta: számítógéppel, véletlenszerűen jelölték ki a mérkőzések pontozóit, azonban a meccseken nem ugyanezek a személyek működtek közre, s a bírók összetételét utólag úgy módosították, hogy az ügyben érintettek számára garantált legyen a kedvező végeredmény.

A bejelentés nyomán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) független szakértőket kért fel az ügy kivizsgálására, s az AIBA szintén vizsgálatot indított, majd ennek lezárásáig a román vezetőt felfüggesztette technikai delegátusi tisztségéből. Az AIBA brit technikai delegátusa, Terry Smith szerint semmi sem igazolja Obreja kijelentéseit.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását