2024. április 25. - Márk

Változatlan az álláspont az orosz-grúz konfliktussal kapcsolatban

Változatlan a magyar álláspont az orosz-grúz viszony tekintetében: a felek tartsák be a tűzszüneti megállapodást, és az orosz csapatok vonuljanak ki Grúziából - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön Budapesten, a kabinet ülését követő tájékozt
2008. augusztus 21. csütörtök 16:44 - Hírextra
Olyan dolgokra is nagy figyelmet kell fordítani, mint a nemzetközi közösség segítségnyújtása Grúzia talpra állításához - közölte a szóvivő, kérdésre válaszolva. Hozzátette: kiemelt figyelemmel kell kísérni különböző segélyszervezetek, humanitárius szervezetek munkáját, illetve azt is segíteni kell, hogy a régió biztonsága megmaradjon.

Budai Bernadett szerint meg kell őrizni a NATO-tagországok és Oroszország közötti párbeszédet is.
Úgy vélte, a diplomáciai kérdésekben más és más a felelőssége egy ellenzéki pártnak és a kormánynak.

Kérdésre válaszolva a kormányszóvivő azt mondta: Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének és a magyarországi orosz nagykövetnek a szópárbajához a kormánynak nincs köze, nem is kívánja kommentálni.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője csütörtökön jelentette be, hogy Orbán Viktor levelet írt Grúzia, Ukrajna, Lengyelország, valamint a három balti állam vezetőjének, amelyben elítélte az orosz katonai agressziót.

A Fidesz elnöke korábban arról is beszélt, hogy az elmúlt 20 évben nem volt példa olyan nyers erőpolitikára, mint amit Oroszország az elmúlt napokban vállalt. Orbán Viktor szerint, amit az oroszok mondanak, az szinte ugyanaz, mint amit 56-ban mondtak Budapestről.

Igor Szavolszkij, a magyarországi orosz nagykövet visszautasította a Fidesz elnökének kijelentését.
Eörsi Mátyás, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének Grúzia-raportőre csütörtökön azt mondta, a szervezet önmagában nem tud tenni semmit a helyzet rendezésére, de ha egység alakul ki, akkor a szabad világ akaratát Oroszországra is rá lehet kényszeríteni.

Az SZDSZ-es politikus szerint a magyar kormány lépései helyesek voltak, és Orbán Viktornak is "minden mondata helytálló volt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását