2024. április 24. - György

Nincs meg a bronz Drávuczéknak

Büntetőkkel veszítették el az ausztrálok elleni bronzmeccset női pólósaink. Folytatódott a férfiak öttusa versenye is Pekingben, ahol nem volt szerencséjük a magyaroknak, Horváthot és Baloghot is ledobta a lova a negyedik tusában. Közben női kéziseink az
2008. augusztus 21. csütörtök 12:43 - Gedei Szilárd
Bátor játékkal próbálta megszerezni a bronzérmet a magyar női vízilabda válogatott az ausztrálok elleni bronzmérkőzést Pekingben. Ugyan a mérkőzés szoros volt, de a magyar lányokat valahogy nem segítette annyira a szerencse.

Nincs meg a bronz

Olyan elánnal kezdték a meccset az ausztrálok, hogy rögtön rossz érzés fogta el az embert, de 0-2-nél aztán mi is elkezdtünk vízilabdázni. Öt gólt dobtak zsinórban a lányok és már a sima meccs lehetősége is felmerülhetett a nézőkben, amikor 5-3-nál megállt a gólgyár.

A hátralévő több, mint két negyedben aztán mindössze két góllal toldottuk meg az addig szerzetteket. Pontatlanok voltak az ausztrálok is, de 7-6-nál kevéssel a vége előtt egyenlítettek. A rendes játékidő 7-7-tel ért véget.

Ugyan a meccsen többször vezettünk mi is, az auszik is, végül csak a hosszabbításra maradt a döntés. 7-7-nél aztán a ráadásban megint megszerezte a vezetést az ellenfél, de Valkai óriási ejtése után már megint egyenlő volt. A hosszabbításban már egyértelműen az ausztráloknak fújtak a bírók, de ezen is túllendült a magyar csapat. Rippon megint megszerezte a vezetést az ellennek, de Kistelekinek sikerült egyenlítenie.

A büntetőket aztán Horváth Patrícia egy óriási védéssel kezdte, de Knox is hárítani tudott. Horváth azonban duplázott, még a másik kapuban ezt nem tudta megtenni a kapus. Az előnyünk azonban a semmivé lett, amikor harmadszor már nem tudott védeni kapusunk, a másik oldalon viszont Stieber Mercédesz kihagyta az ötméterest.

Nehéz helyzetbe kerültünk, amikor a negyedik pár elején is betaláltak az auszik, de egyenlítettünk. Ráadásul az ötödik ausztrál büntető is a gólvonalunk mögé került, tehát végül Drávucz Ritának kellett volna betalálnia.

De nem talált. Az ausztrál kapus kivédte az utolsó büntetőt és ezzel megnyerte a bronzot csapatának.

Ezzel a lányok hősies csatában ugyan, de elveszítették a bronzot. Viszont ha úgy nézzük, szereztek egy negyedik helyet, ami az ínséges magyar éremidőkben is jó teljesítmény.

Rúgja meg a ló!

Öttusázóink sem jártak jól a lovaglással: Balogh Gábort és Horváth Viktort is ledobta a lova, így már nem maradt esélyük az éremszerzésre, de még a pontszerzésre sem. Horváth mindössze 896 pontot kapott így a negyedik tusán, amivel már sokra nem megy, még akkor sem, ha óriásit fut. Balogh pedig, aki egész nap a gyengébben teljesítő magyar volt szintén nem sok jóra számíthat a továbbiakban. Korábbi világbajnokunk pedig már a versenynap előtt megmondta, hogy vigyázni kell a lovakkal. Ő vigyázott is, csak a paci nem vigyázott vele...

Valami nagyon nem volt rendben az állatokkal a mai versenyen, hiszen például a Pingping művésznevet viselő telivér egész egyszerűen el sem akart indulni átmeneti orosz gazdája, Jahor Lapo alatt. Kár, hogy nem a fiúkon múlt, hanem az állatokon, de ez egy ilyen sportág.

Remek kajakos nap

Vereckei Ákos a döntőbe került a kajak egyesek 500 méteres középfutamából, ahol harmadikként érkezett a célba a horvát Sztyepan Janics (Janics Natasa bátyja) és a norvég Larsen mögött. A szombati döntőben tehát az érmekért többek között a kanadai van Koeverden és a brit Brabants hajója is versenyben lesz – meg persze Ákosé is.

Vajda Attila az elrontott előfutam után javított és az ezer után az 500 méteres futamban is bejutott a döntőbe. Attila most nem rontotta el a rajtot és meggyőző teljesítménnyel, elsőként ment tovább futamából a szombati fináléba. Ahol hogyha szintén jó rajtot vesz majd, minden bizonnyal az aranyért fog versenyezni.

Egyedül a Sáfrán testvérek, Mátyás és Mihály nem tudtak bekerülni a döntőbe. A rövidebbik páros kenutávon induló fivérek csak nyolcadikok lettek a futamukban, ami a búcsújukat jelentette. Bennük azonban még jó néhány olimpia van, s nem is készültek úgy, hogy olimpiár kell menniük. Hiszen ezen a távon is a Kolonics-Kozmann duó indult volna...

Eddig tehát minden magyar egység bekerült a finálékba, amiket a holnapi és a szombati napokon rendeznek majd.

Jó, jó, de nem az igazi...

Jó, jó, de nem az igazi. Talán így jellemezhetnénk a legjobban két férfi öttusázóink szereplését a pekingi egyéni versenyen. A sokáig sérüléssel bajlódó Horváth Viktor és a nagy reményekkel induló Balogh Gábor sincs a legjobb nyolcban két tusa után.

Ugyan a lövészet után Horváth még ötödik volt, a pástokon nem úgy szerepelt, ahogy az üdvözítő lett volna. 16 győztes aszója mellett ugyanis 19-et elveszített, amivel nagyjából a középmezőnyben találta magát, összetettben pedig a 9. helyet birtokolja. Balogh jobban vívott (19 győztes mellett 16 vesztes kör), de mivel a lövészete rosszabbul sikerült, ő is csak a 12. helyen áll. Pedig ő szinte végig kitűnően vívott, akadt egy 8-0-val véget érő sorozata is. A végén azonban kiengedett és sorra veszítette a pontotkat. Edzője szerint fejben fáradt el.

Egymás ellen pedig Horváth örülhetett a tusnak, ami azonban nem jelent semmit. Balogh Gábor ugyanis még korábban nyilatkozta, hogy szerinte a lovaglás lesz a vízválasztó a versenyen, hiszen nem minden klappol a lovakkal. Pedig gyönyörű telivéreket vittek a kínai fővárosba, csak aza baj, kicsit makacsak a pacik...

Esőisten siratja Magyarországot

Nem megy jól a mieinknek Pekingben ma sem. Ugyan két birkózónk is reményteljesen kezdte a napot, de később mindketten simán estek ki. Öttusázóinknak is mehetne jobban, Zsivoczky Attila pedig ugyan még a 100 métert lefutotta a tízbróbázók versenyének elején, azután viszont feladta az olimpiát.

Ilyen az élet… Kurban Kurbanovért a Kiss Gergely elleni meccse előtt még nem sok magyar szorított, utána viszont hirtelen elég sok honi szurkolója lett. A birkózócsarnok paradoxonja pedig egyszerűbb és szomorúbb, mint gondolnánk: az üzbég ugyanis nyert a magyar fiú ellen a szabadfogásúak 96 kilós küzdelmeiben és már csak abban bízhatunk, hogy továbbviszi a vigaszágra egy győzelemmel. A mérkőzés egyébként szorosabb volt, mint azt előzetesen vártuk. Az ázsiai csak egy pontot tudott csinálni az első két percben, amit Kiss simán kiegyenlített, ezzel utolsó szerzett pontként övé lett a menet. Hanem a második simábbra sikerült, 0-3-ra nyerte a világbajnoki harmadik ellenfél. A mindent eldöntő harmadik felvonásban aztán elhúzott Kurbanov, de 0-5-ről is volt visszaút. Kiss remek hajrával egészen 4-5-ig visszakúszott, s ha még 10 másodpercig tart a meccs…

De nem tartott, ezzel Kiss Gergely kiesett és csak a vigaszágban reménykedhet. (Milyen sokszor írtuk már ezt le nehézatlétáink esetében…)

David Muszulbesz ellen pedig Aubéli Ottónak sem volt igazi esélye. A szlovák-orosz birkózó simán verte (2-1 az első menet és 2-0 a második) 120 kilós kiválóságunkat és ezzel Ottó is lesheti az eredményeket a továbbiakban, és ha még szőnyegre akar lépni szurkolhat a szlováknak, hogy jusson be a döntőbe, s azzal tegye vigaszágra őt.

Arr&o
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását