2024. április 23. - Béla

Horrorbeszámolók a dél-oszétiai eseményekről az orosz interneten

Horrorbeszámolókat is olvashatnak a dél-oszétiai vérengzésekről azok az érdeklődők, akik a Komszomolszkaja Pravdát lapozták fel csütörtökön.
2008. augusztus 21. csütörtök 18:18 - Hírextra
Visszatértem - gyenge idegzetűek ne olvassák - írta a lapban idézett blogjában Algisz Mikulszkisz kalinyingrádi származású, moszkvai tévéoperatőr, aki Dél-Oszétiában járt egy forgatócsoporttal.  

     "Chinvaliban a tüzérségi előkészítés után megjelentek a (grúz) tankok és a gyalogosok. ... Úgy látszik, azt a parancsot kapták, hogy mindenkit semmisítsenek meg, aki életben maradt a tüzérségi támadás után. A városi hullaházban még 11-én láttunk egy fiatal asszonyt magához szorított csecsemőjével, mindkettejükkel ugyanaz a sorozat végzett. Kollégáink láttak lefejezett családot, élve megégetett csecsemőket. Sok grúz jól tud oszétul, ők kopogtattak be a pincékbe, s amikor kinyílt az ajtó, gránátokat dobtak be... A sebesülteket, köztük orosz békefenntartókat, megölték. Volt, akit felgyújtottak, anélkül, hogy megölték volna. A Roki-hágóhoz vezető egyetlen úton siető menekülteket repülőgépről semmisítették meg...."

    "Ha valaki azt mondja, hogy ez nem népirtás, az maga találjon ki megjelölést a történtekre. Megérkezett a menekültek következő csoportja... Szürkék a fáradtságtól, a portól és a rettenettől. A róluk készített felvételeink talán egyszer bizonyítékként szolgálnak majd az oszétok elleni népirtásról folyó perben...

    Állapotos asszony két gyerekkel, akit lelőnek az utcán...
    Nagymama és unokája, akik futnak egy tank elől, de nem tudnak elfutni...
    Anya és lánya a családfő szeme láttára megerőszakolva és lefejezve....
    Öt kisgyerek a szülők szeme láttára legyilkolva...

    A tapasztaltak sokáig nem férnek az ember fejébe. Amikor aztán mégis, akkor - elnézést a pátoszért -, valami történt a lelkünkkel. Nem sokkal később grúz katonák holttestei láttán semmit nem éreztünk... pedig akkor már jó néhány napja nagy volt a hőség, és a halottak festettek jól". 

    A moszkvai Zvezda - az orosz védelmi minisztérium országos tévécsatornája - forgatócsoportja augusztus 7-én indult Dél-Oszétiába, és egy hét elteltével tért vissza. Közben rendszeresen jelentkezett az adón, de ami nem fért bele a rövid tudósításokba, azt Mikulszkisz a livejournal honlapján (http://algis-koenig.livejournal.com) címen található blogjában foglalta össze és illusztrálta sok fotóval.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását