2024. április 27. - Zita

Antifasiszta gyűlést szerveznek

Antifasiszta gyűlést szervez a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szeptember 1-jére Bajcsy-Zsilinszky Endre budapesti, Deák téren lévő emlékművéhez - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2008. augusztus 21. csütörtök 15:41 - Hírextra
"Emlékezzünk közösen a fasiszták kezdeményezte háború szörnyűségeire. Ugyanakkor ítéljük el a hazai újfasiszta szerveződések erősödését, a Magyar Gárda térnyerését, illetve minden más erőszakos, rasszista megnyilvánulást" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Mint írják, a MEASZ gyűlésére meghívta Sólyom László köztársasági elnököt.

A szövetség szerint a közvélemény formálói, a politikai elithez tartozók döntő része, a parlamenti pártok, a történelmi egyházak "nem határolódnak el kellő határozottsággal ezektől a jelenségektől".
1939. augusztus 31-én éjjel lengyel egyenruhába öltözött német katonák támadták meg a gleiwitzi német rádióállomást, és ezzel az incidenssel ürügyet szolgáltattak egy német támadásra. 1939. szeptember 1-jén 4 óra 45 perckor a német haderő csapatai átlépték a lengyel határt, ugyanebben az időben a danzigi (ma Gdansk, Lengyelország) kikötőben horgonyzó "Schleswig-Holstein" német cirkáló is tüzet nyitott a városra. Ezzel a támadással megkezdődött az 1945-ig tartó II. világháború, amelynek következtében sok millió ember halt meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását