2024. június 12. - Villő

Kikaptak a kézis lányok

Vereséget szenvedett a magyar női kézilabda válogatott az Oroszország elleni elődöntőben Pekingben. Büntetőkkel veszítették el az ausztrálok elleni bronzmeccset női pólósaink. Folytatódott a férfiak öttusa versenye is a kínai fővárosban, ahol nem volt sze
2008. augusztus 21. csütörtök 15:47 - Gedei Szilárd
Amikor a második percben két óriási orosz lövés is kijött a kapufánkról, talán gondolhattuk, hogy ez a mi napunk lesz. Már csak azért is, mert miért lenne az ő napjuk?

Szörnyű első félidő

Na ezt most hagy ne soroljam. Hiszen onnan kezdve, hogy az oroszok fizikailag erősebbek, egészen odáig, hogy nagyjából minden poszton klasszis játékosaik vannak mind azt mutatták, hogy az oroszoknak kell nyerniük. S valljuk be, azért a döntő kiharcolása egy ilyen orosz csapat ellen már-már a bravúr kategóriába sorolható. Hát akkor harcra fel és vagy bravúr, vagy papírforma borítás, vagy hívjuk ahogy akarunk – csak csináljuk meg lányok…

Eddig a fantázia, a sci-fi és a vágyálom. A valóság azonban más. Ez már az első félidő után is kiderült. Az ugyanis, ha egy félidő alatt csak kilenc gólt lövünk, nos az minden, csak nem olajozott támadójáték. Ehhez jön, hogy a védekezésünk pedig lyukas, persze ezen lehet változtatni.

Persze olyan is akadt, akinek ment a játék, Kovacsicz Mónika például ez előző meccsen, a románok ellen is parádézott, ma pedig szintén azt akart. Az, hogy a komolyabb orosz védőkkel szemben nem mindig ment neki, az nem az ő hibája.

Nem mondhatni, hogy fokozatosan távolodott az orosz csapat a magyartól, mert nagyjából az egész játékrészben olyan szinten pörögtek, amit egyszerűen nem tudtunk átvenni. Ráadásul az egyetlen balszélsőnk, Vérten Orsolya megsérült nem tudott pályára lépni a továbbiakban. A fordítás tehát emberfeletti lenne a magyar kézis lányoktól - gondoltuk a félidőben.

És szörnyű második

A másidok félidő aztán ugyanúgy kezdődött, mint ahogy az első végetért. Görbicznek továbbra sem ment a játék - ha pedig neki nem megy, akkor szinte kizárt, hogy egy olimpiai elődöntőt megnyerjünk egy oroszország ellen. Az öt gólos különbség csak nem akart csökkenni és közeledett a meccs finise.

Szuszlina közben védett kézzel.

Ha pedig még ehhez hozzávesszük, hogy nálunk Pálinger nem igazán találkozott a labdával, vagy ha igen, akkor a kipattanó megintcsak az ellenfélé lett. Bezzeg a túloldali kapuban Szuszlina egyre csak parádézott, Pálinger meg alig találkozott a labdával...

Szuszlina közben védett lábbal.

Közeledett a vég, s nem találtuk azt a formát, amivel olyan nagyon elvertük a románokat. Nem találtunk semmit. Kivéve Pigniczkit, aki balszélről talált be igazi szélsőmozdulattal, csökkentve a hátrányt három gólra hat perccel a vége előtt.

Közben viszont Szuszlina sarokkal is védett .

Azért láttunk mi már olyat, hogy egy csapat innen nyert, meg persze azt is, hogy nem. Vagy ami még rosszabb, a végén összeomlott és még sok-sok gólt szedett be a az így is tetemes mínuszhoz. Öt perccel a vége előtt nem tudtuk melyik variáció fog bejönni, de sejteni lehetett.

Ugyanis Szuszlina közben védett - nem fogják kitalálni, a nyakszirtjével.

Mi meg védhetjük a csajokat, hogy nem olyan nagy dolog kikapni, meg hogy legalább a bronzmeccs meglehet majd a koreaiak ellen. A végeredmény: Magyarország - Oroszország 20-22.

De az igazság az, hogy el sem tudom képzelni, hogy ez a csapat mikor lesz újra ilyen siker küszöbén. S azért Szuszlina még a végén is védett egyet...

Nincs meg a bronz

Bátor játékkal próbálta megszerezni a bronzérmet a magyar női vízilabda válogatott az ausztrálok elleni bronzmérkőzést Pekingben. Ugyan a mérkőzés szoros volt, de a magyar lányokat valahogy nem segítette annyira a szerencse.

Olyan elánnal kezdték a meccset az ausztrálok, hogy rögtön rossz érzés fogta el az embert, de 0-2-nél aztán mi is elkezdtünk vízilabdázni. Öt gólt dobtak zsinórban a lányok és már a sima meccs lehetősége is felmerülhetett a nézőkben, amikor 5-3-nál megállt a gólgyár.

A hátralévő több, mint két negyedben aztán mindössze két góllal toldottuk meg az addig szerzetteket. Pontatlanok voltak az ausztrálok is, de 7-6-nál kevéssel a vége előtt egyenlítettek. A rendes játékidő 7-7-tel ért véget.

Ugyan a meccsen többször vezettünk mi is, az auszik is, végül csak a hosszabbításra maradt a döntés. 7-7-nél aztán a ráadásban megint megszerezte a vezetést az ellenfél, de Valkai óriási ejtése után már megint egyenlő volt. A hosszabbításban már egyértelműen az ausztráloknak fújtak a bírók, de ezen is túllendült a magyar csapat. Rippon megint megszerezte a vezetést az ellennek, de Kistelekinek sikerült egyenlítenie.

A büntetőket aztán Horváth Patrícia egy óriási védéssel kezdte, de Knox is hárítani tudott. Horváth azonban duplázott, még a másik kapuban ezt nem tudta megtenni a kapus. Az előnyünk azonban a semmivé lett, amikor harmadszor már nem tudott védeni kapusunk, a másik oldalon viszont Stieber Mercédesz kihagyta az ötméterest.

Nehéz helyzetbe kerültünk, amikor a negyedik pár elején is betaláltak az auszik, de egyenlítettünk. Ráadásul az ötödik ausztrál büntető is a gólvonalunk mögé került, tehát végül Drávucz Ritának kellett volna betalálnia.

De nem talált. Az ausztrál kapus kivédte az utolsó büntetőt és ezzel megnyerte a bronzot csapatának.

Ezzel a lányok hősies csatában ugyan, de elveszítették a bronzot. Viszont ha úgy nézzük, szereztek egy negyedik helyet, ami az ínséges magyar éremidőkben is jó teljesítmény.

Rúgja meg a ló!

Öttusázóink sem jártak jól a lovaglással: Balogh Gábort és Horváth Viktort is ledobta a lova, így már nem maradt esélyük az éremszerzésre, de még a pontszerzésre sem. Horváth mindössze 896 pontot kapott így a negyedik tusán, amivel már sokra nem megy, még akkor sem, ha óriásit fut. Balogh pedig, aki egész nap a gyengébben teljesítő magyar volt szintén nem sok jóra számíthat a továbbiakban. Korábbi világbajnokunk pedig már a versenynap előtt megmondta, hogy vigyázni kell a lovakkal. Ő vigyázott is, csak a paci nem vigyázott vele...

Valami nagyon nem volt rendben az állatokkal a mai versenyen, hiszen például a Pingping művésznevet viselő telivér egész egyszerűen el sem akart indulni átmeneti orosz gazdája, Jahor Lapo alatt. Kár, hogy nem a fiúkon múlt, hanem az állatokon, de ez egy ilyen sportág.

Remek kajakos nap

Vereckei Ákos a döntőbe került a kajak egyesek 500 méteres középfutamából, ahol harmadikként érkezett a célba a horvát Sztyepan Janics (Janics Natasa bátyja) és a norvég Larsen mögött. A szombati döntőben tehát az érmekért többek között a kanadai van Koeverden és a brit Brabants hajója is versenyben lesz – meg persze Ákosé is.

Vajda Attila az elrontott előfutam után javított és az ezer után az 500 méteres futamban is bejutott a döntőbe. Attila most nem rontotta el a rajtot és meggyőző teljesítménnyel, elsőként ment tovább futamából a szombati fináléba. Ahol hogyha szintén jó rajtot vesz majd, minden bizonnyal az aranyért fog versenyezni.

Egyedül a Sáfrán testvérek, Mátyás és Mihály nem tudtak bekerülni a döntőbe. A rövidebbik páros kenutávon induló fivérek csak nyolcadikok lettek a futamukban, ami a búcsújukat jelentette. Bennük azonban még jó néhány olimpia van, s nem is készültek úgy, hogy olimpiár kell menniük. Hiszen ezen a távon is a Kolonics-Kozmann duó indult volna...

Eddig tehát minden magyar egység bekerült a finálékba, amiket a holnapi és a szombati napokon rendeznek majd.

Jó, jó, de nem az igazi...


Jó, jó, de nem az igazi. Talán így jellemezhetnénk a legjobban két férfi öttusázóink szereplését a pekingi egyéni versenyen. A sokáig sérüléssel bajlódó Horváth Viktor és a nagy reményekkel induló Balogh Gábor sincs a legjobb nyolcban két tusa után.

Ugyan a lövészet után Horváth még ötödik volt, a pástokon nem úgy szerepelt, ahogy az üdvözítő lett volna. 16 győztes aszója mellett ugyanis 19-et elveszített, amivel nagyjából a középmezőnyben találta magát, összetettben pedig a 9. helyet birtokolja. Balogh jobban vívott (19 győztes mellett 16 vesztes kör), de mivel a lövészete rosszabbul sikerült, ő is csak a 12. helyen áll. Pedig ő szinte végig kitűnően vívott, akadt egy 8-0-val véget érő sorozata is. A végén azonban kiengedett és sorra veszítette a pontotkat. Edzője szerint fejben fáradt el.

Egymás ellen pedig Horváth örülhetett a tusnak, ami azonban nem jelent semmit. Balogh Gábor ugyanis még korábban nyilatkozta, hogy szerinte a lovaglás lesz a vízválasztó a versenyen, hiszen nem minden klappol a lovakkal. Pedig gyönyörű telivéreket vittek a kínai fővárosba, csak aza baj, kicsit makacsak a pacik...

Esőisten siratja Magyarországot

Nem megy jól a mieinknek Pekingben ma sem. Ugyan két birkózónk is reményteljesen kezdte a napot, de később mindketten simán estek ki. Öttusázóinknak is mehetne jobban, Zsivoczky Attila pedig ugyan még a 100 métert lefutotta a tízbróbázók versenyének elején, azután viszont feladta az olimpiát.

Ilyen az élet… Kurban Kurbanovért a Kiss Gergely elleni meccse előtt még nem sok magyar szorított, utána viszont hirtelen elég sok honi szurkolója lett. A birkózócsarnok paradoxonja pedig egyszerűbb és szomorúbb, mint gondolnánk: az üzbég ugyanis nyert a magyar fiú ellen a szabadfogásúak 96 kilós küzdelmeiben és már csak abban bízhatunk, hogy továbbviszi a vigaszágra egy győzelemmel. A mérkőzés egyébként szorosabb volt, mint azt előzetesen vártuk. Az ázsiai csak egy pontot tudott csinálni az első két percben, amit Kiss simán kiegyenlített, ezzel utolsó szerzett pontként övé lett a menet. Hanem a második simábbra sikerült, 0-3-ra nyerte a világbajnoki harmadik ellenfél. A mindent eldöntő harmadik felvonásban aztán elhúzott Kurbanov, de 0-5-ről is volt visszaút. Kiss remek hajrával egészen 4-5-ig visszakúszott, s ha még 10 másodpercig tart a meccs…

De nem tartott, ezzel Kiss Gergely kiesett és csak a vigaszágban reménykedhet. (Milyen sokszor írtuk már ezt le nehézatlétáink esetében…)

David Muszulbesz ellen pedig Aubéli Ottónak sem volt igazi esélye. A szlovák-orosz birkózó simán verte (2-1 az első menet és 2-0 a második) 120 kilós kiválóságunkat és ezzel Ottó is lesheti az eredményeket a továbbiakban, és ha még szőnyegre akar lépni szurkolhat a szlováknak, hogy jusson be a döntőbe, s azzal tegye vigaszágra őt.

Arról pedig, hogy teljes legyen a magyarok letargiája így korán reggel, Zsivoczky Attila tett azzal, hogy sajnos feladta a tízpróbázók küzdelmét a Madárfészekben. Ugyan még a 100 méteren elindult, de ott is csak hetedik lett futamában egy csapnivaló eredménnyel. Olteán Csongor pedig, aki a gerelyhajítás selejtezőjében volt érdekelt szintén dolgavégezetlenül hagyhatta el a stadiont, hiszen három kísérletéből egy sem volt jó a csúszós, vizes pályán.

Közben pedig szakad az eső Pekingben. Az isten is siratja talán a magyarokat...

Lehetett volna jobb a kezdés

Ítéletidő tombol Pekingben, szakad az eső és például szegény gyaloglók is bőrig áztak a női 20 kilométeres futamukban és a férfi gerely selejtezője is javarészt esőben zajlott.

Bezzeg az öttusázók eddig megúsztak mindent Kína fővárosának mostani viszontagságos időjárási körülményeiből. A férfiak egyéni versenyét ugyanis a csarnokban kezdték, fegyvert ragadtak és le is tudták az első tusát. Magyar indulóként a nagy reményeket tápláló Balogh Gáborra és a félig-meddig sérült Horváth Viktorra számíthattunk. Utóbbi sportolónk kezdte jobban a napot és1180 ponttal az ötödik helyen zárta az első tusát. Nem sikerült viszont Baloghnak a napindítás, ő csak a huszadik helyen állt 1084 pontjával. Ugyan még korai előrenézni, de egy szám után a lövészetben tradicionálisan jól szereplő csehek egyik embere, David Svoboda vezet.

Birkózóink a következő körökben

Kiss Gergely – először is rakjunk rendet a Gergők között, ő nem a vízipólós „kisgergő” és még csak nem is az úszó „kisgergő”, hanem a birkózó – a 96 kilogrammos szabadfogásúak között a selejtezőben kezdte a moldáv Nicolai Ceban ellen, aki viszont kis túlzással még a reggelire sem volt elég a magyar fiúnak. Két sima menetben (az egyiket 5-3-ra, a másikat 5-0-ra nyerte) ment tovább Kiss és az üzbég Kurban Kurbanovval találkozik majd a nyolcaddöntőben. Na az már egy nagyon komoly menet lesz, az üzbég ugyanis a legutóbbi világbajnokságon bronzot tudott szerezni és bizony most is erre készül.

Aubéli Ottó pedig már a nyolc között van. Ezt pedig a palaui Florian Temengil bánhatja leginkább. Az első menetben 4-0, a másodikban már 7-1 is állt az eredményjelzőn (ez technikai fölényt jelentett és véget is ért a meccs), sok szót az amerikai kontinens kalandorára nem is érdemes vesztegetni. Hanem a következő ellenfél azonban már nem semmi lesz. David Muszulbesz ugyanis olimpiai bajnokságot is nyert nyolc éve Sydneyben orosz színekben. Aztán most mégis szlovák színekben indul a balhés birkózó (többek között lövöldözéssel, verekedéssel és egyéb válogatott bűntettekkel hozták már a nevét összefüggésbe), persze nem a szín számít. Bitang nehéz ellenfél lesz...

A tegnapi nap eseményeinek összefoglalóját itt olvashatják.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását